З нагоди Дня соборності у Львові провели віче (ФОТО)

Євгенія Пласконь  |  Неділя, 22 січня 2017, 16:51
Громадські організації патріотичного спрямування виступили ініціаторами народного зібрання.
З нагоди Дня соборності у Львові провели віче (ФОТО)

22 січня о 14:00, у Львові відбулося віче з нагоди Дня Соборності України. Біля пам’ятника Тарасові Шевченку на проспекті Свободи зібралися представники громадських організацій патріотичного спрямування, політичних сил та небайдужі громадяни. Про це повідомляє кореспондент “Справжньої Варти”.

Розпочалося віче розкриттям великого прапора України, який з різних кінців тримали громадяни і який мав символізувати єдність; урочистим виконанням державного гімну та спільною молитвою.

Першим взяв слово заступник голови Львівської облдержадміністрації Ростислав Замлинський, який нагадав, що 22  січня 1919 року в Києві на Софіївській площі було проголошено Акт Злуки.

“Це було волевиявлення всіх українців. Сьогодні ми також розуміємо, наскільки важливо бути тим великим, єдиним народом, згадуючи ці події”, - зазначив Ростислав Замлинський.

Другим виступив поет і громадський діяч, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, Ігор Калинець, який згадав про святкування 70-річчя Дня Злуки (1989 року), коли організували багатотисячний збір громадян (без засобів комунікації на кшталт інтернету) і спільною молитвою відзначили цю дату.

“Тодішня російська церква поставила гучномовці, щоб заглушити нашу мову і наш спів, але їй це не вдалося. Це віче, звичайно, відбулося без дозволу влади та згоди РПЦ. Було кілька наших священиків, і це організувала група жінок, які називали себе Марійське товариство (відроджене). Ці люди створили перше пам’ятне віче”, - розповів Ігор Калинець.

Побіжно поет згадав про бажання високопосадовців у Міністерстві освіти впровадити двомовність, внаслідок чого громадяни проскандували “Ганьба!”.

Далі до слова запросили голову Львівського крайового братства ветеранів національно-визвольної боротьби ОУН-УПА, Олеся Гуменюка, який зробив невеликий екскурс в тематичну історію України, зокрема, в деталі життя Степана Бандери.

Наступним до мікрофона вийшов голова Львівської “Просвіти” Ярослав Пітко, який наголосив на необхідності підвищення популяризації української мови та вимагав відміни закону Ківалова-Колесніченка.

Після цього слово взяв голова ЛОВ Всеукраїнського об’єднання ветеранів, професор Степан Трохимчук, який зазначив на необхідності формування єдиної нації та навів у приклад Італійську державу.

Розбавили історико-політичні виступи релігійні громадяни, які зачитали кілька тематичних поезій.

Виступила також заступниця голови обласного Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих, голова Всеукраїнського Союзу Українок, Ореслава Хомик, яка згадала про розкольницьку діяльність екс-міністра Табачника у 2012 році. Серед іншого, пані Ореслава зазначила на необхідності відновлення графи “національність” у паспорті громадянина України.

Наступним мав змогу висловитись голова Франківської районної організації “Спілка політичних в’язнів України” Юрій Зірченко, який зазначив на необхідності знесення Монументу Слави.

“На вулиці Стрийській ще досі стовбичить монумент, який був поставлений на підставі постанови Львівського обкому комуністичної партії від 1 квітня 1968 року. Цей монумент був поставлений з метою “виховання радянського народу в дусі любові до СРСР”. Треба добрий бульдозер і трошки вибухівки, щоб знести те, що там стоїть, бо це  - наша ганьба”, - вважає Юрій Зірченко.

До слова також запросили голову Львівського відділу Союзу Українок, Ольгу Пастушенко. За  її словами, цьогоріч Союз Українок святкує 100-річчя від дня заснування (1917 рік). Голова цього товариства зазначила, що дівчата й хлопці об’єдналися в той час, не зважаючи на “синдром Збруча” (т.зв. “ментальні відмінності” між українцями Сходу і Заходу — прим.авт.), шукали спільні методи розвитку України.

Останньою до мікрофона вийшла мовознавець, політичний і громадський діяч, депутатка Ірина Фаріон, яка заглибилась в історико-культурне значення слів “соборність” та “національна ідея”, згадала внесок Петлюри, Петрушевича, Бандери та Донцова у єдність української нації.

“Степан Бандера дав дуже просте, легке, доступне і стрижневе визначення національної ідеї — це соборна і незалежна Україна”, - зазначила Ірина Фаріон.

Політична діячка також закцентувала увагу на тому, що “замість слова “перемога” у нашому інформаційному просторі, з уст депутатів звучить слово “мир”.

“Свого часу англійські чартисти говорили: “Не маємо права говорити про мир, коли не здобули соборности, свободи і незалежности”, - аргументувала Ірина Фаріон.

Закінчилось віче духовним гімном України “Боже великий, єдиний” та колядою від народного ансамблю “Зорецвіт” із Буського районного народного дому. Організаторами заходу виступили представники всіх організацій, які мали слово на народних зборах.

comments powered by HyperComments