У Львові презентували Портал відкритих даних

Євгенія Пласконь  |  П'ятниця, 20 січня 2017, 13:46
Новостворена відкрита платформа дозволить знайти інформацію про різні організації та установи, які працюють у місті.
У Львові презентували Портал відкритих даних

20 січня у місті презентували нову ініціативу — Портал відкритих даних Львова, який надає прозору інформацію щодо діяльності структурних підрозділів Львівської міської ради та інших установ, які діють у місті. Про це повідомляє кореспондент “Справжньої Варти”.

Із відкриттям Порталу, Львів долучився до Міжнародної хартії відкритих даних, цілями якої є поширення демократії, боротьба з корупцією та сприяння економічному зростанню у всьому світі. У рамках Хартії працюють 16 країн та 25 муніципалітетів світу, Україна до цієї ініціативи приєдналась восени 2016 року, а Львів став першим українським містом-учасником.

“Завдяки даному Порталу, виокремлюються “сирі” дані, на основі яких ви можете самі будувати будь-які звіти, порівняння. Таким чином це унеможливлює маніпуляції різними звітами і цифрами”, - пояснив директор ЛКП “Міський центр інформаційних технологій”, Андрій Вишневський.

Набір даних на відкритому порталі постійно оновлюється та містить прикріплені файли з інформацією, які можна попередньо переглянути, завантажити або використати по API (сервіс для використання у зовнішніх програмах). Упорядники сайту також працюють над оцифровуванням даних про діяльність львівських установ (вже є інформація за 2015 та 9 місяців 2016 року).

“Зараз підключено 6 організацій з доступом для розпорядника даних, який призначається відповідальною особою за кожен із цих наборів даних — департамент житлового господарства, Головне управління національної поліції, Інститут міста, Львівська міська рада, управління транспорту ЛМР та ЛКП “Міський центр ІТ”, - зазначила менеджер проекту «Відкриті дані Львова», ЛКП «Міський центр інформаційних технологій», Олена Гунько.

Наразі на порталі є 47 наборів даних: про перелік розпорядників бюджетних коштів, перевізників, інформація про діяльність окремих комерційних структур (“Воля”, “Київстар”). Організатори сподіваються, що підприємства будуть зголошуватись і надаватимуть свої дані для порталу.

Скоро на Порталі планують реалізувати проект, де можна буде спостерігати за рухом громадського транспорту в режимі реального часу.

Існує  3 способи, як потрапити на Портал:
1) безпосередньо за адресою http://opendata.city-adm.lviv.ua/;
2) через пошук в Гуглі - “Портал відкритих даних Львів”;
3) через сайт Львівської міськради (див. скрін нижче).

За словами Олени Гунько, на сайті можна зареєструватись, щоб мати можливість стежити за даними конкретних організацій чи установ, підписатись на них. 

Проект розроблений ЛКП "Міський центр інформаційних технологій" Львівської міської ради за підтримки незалежного Агентства США з міжнародного розвитку USAID. 

“Якщо ця система добре запрацює, в максимальному об’ємі, це дасть можливість суттєво збільшити ВВП. Відкритість, прозорість автоматично дає нові імпульси для розвитку”, - зазначив міський голова Андрій Садовий.

comments powered by HyperComments