Митці Львова сподіваються, що Україна зможе взяти участь у конкурсі на Європейську Столицю Культури

Євгенія Пласконь  |  Вівторок, 17 січня 2017, 15:31
Про участь у європейському конкурсі міст задумались після перемоги проекту “Львівський місяць” у Вроцлаві.
Митці Львова сподіваються, що Україна зможе взяти участь у конкурсі на Європейську Столицю Культури

Сьогодні, 17 січня митці Львова провели прес-конференцію з нагоди перемоги культурно-мистецького проекту “Львівський місяць” на конкурсі у Вроцлаві, де повідомили про бажання взяти участь у конкурсі на майбутню Європейську Столицю Культури (ЄСК). Про це інформує кореспондент “Справжньої Варти”.

За словами директора мистецького об’єднання “Дзиґа” Марека Іващишина, у 2021-2024 рр. ЄСК може стати місто-партнер з-поза меж Європейського союзу. Але оскільки Україна підписала протокол програми “Креативна Європа” із затримкою на рік, ми можемо претендувати на цей титул тільки у 2024 році, бо процедура дуже довга.

“Ми плануємо, щоби ця практика з ЄСК не була одноразова з Вроцлавом, а мала би тяглість, щоб ми були щороку активно представлені серед інших міст. Ми маємо таку амбітну мету, коли це буде офіційно і Європейська комісія буде готова визнати ЄСК місто з-поза меж Європейського союзу, щоби Львів був першим містом, яке нею стане”, - повідомив в. о. начальника управління культури ЛМР, Михайло Мороз.

Як розповіла “Справжній Варті” депутатка Львівської міськради Юлія Хомчин, щоби Львів та інші міста України мали змогу взяти участь у майбутньому конкурсі на ЄСК, держава має підписати відповідну угоду з ЄС:

“Є Положення Європейської комісії (ЄК), яке регламентує всі міста, які можуть бути заявниками. Донедавна це були міста виключно Європейського Союзу. Європейська комісія визначає, що майбутніми учасниками конкурсу можуть бути, наприклад, Франція та Італія і ці дві країни між собою будуть конкурувати за титул, а міста з цих країн можуть аплікуватися. Зміни в цьому Положенні ЄК дозволяють Україні бути навіть не в складі Європейської унії і аплікуватися. Цю процедуру мали би розпочати на загальнодержавному рівні — підписання угоди з ЄК. Як тільки Україна зафіксує угоду з ЄК про те, що ми беремо участь у конкурсі, це дозволить усім містам України брати участь на здобуття титулу ЄСК”, - пояснила Юлія Хомчин.

Як вважає Марек Іващишин, бажання взяти участь у цьому конкурсі передбачає не лише підготовку, але й реформування культури:

“Це підготовка упродовж 6 років, коли треба реформувати галузь культури, різні соціальні, культурні аспекти розвитку міста під ці стандарти, які рекомендовані. Це процес, коли по-суті за 5 років ми працювали би з досвідченими експертами, переймали досвід, вони би створювали разом з нами модель Культурної Столиці Європи. Коли ми готували цей проект, ми все-таки основний акцент зробили на реформуванні галузі культури: витворити  нову модель, яка би була притаманна тільки для України, але враховувала би досвід європейських країн по розвитку культури. Якщо Міністерство культури порухається трохи, то у 2018 році ми можемо оголошувати конкурс серед українських міст”, - вважає Марек Іващишин.

Втім, у міській раді зазначають, що поляки визнали наш "місяць" більш вагомим, тому це можна вважати ознакою наявності команди, яка може на найвищому рівні реалізовувати культурно-мистецькі проекти.

comments powered by HyperComments