«Львів без відходів»: як у мерії мріють про зменшення кількості сміття

Олег Довганик  |  Вівторок, 17 січня 2017, 14:56
За два місяці на сесію Львівської міськради винесуть Стратегію поводження з ТПВ до 2022 року
«Львів без відходів»: як у мерії мріють про зменшення кількості сміття

За два місяці на сесію Львівської міської ради винесуть Стратегію поводження з ТПВ у Львові до 2022 року. Про це на брифінгу повідомив заступник Львівського міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко.

За словами Москаленка, Львів спробує долучитись до світової ініціативи «нуль відходів». Зараз, каже він, місто працює із різними середовищами щодо напрацювань основних ідей, які будуть включені у Стратегію. Сам документ у Львівській міськраді обіцяють зробити доступним уже наступного тижня, щоб усі бажаючі змогли долучитись до його редагування та напрацювання різних ідей.

Також до процесу розробки Стратегії долучають і міжнародних експертів, а також фахівців із міст-партнерів Львова. У цю п’ятницю до Львова приїдуть представники 10 міст-партнерів Львова із Польщі, із якими у Львові відбудуться ряд зустрічей для напрацювання ідей.

«У нас є конкретні питання, які ми будемо їм задавати. Йдеться зокрема про досвід поводження із відходами», - каже Москаленко.

Амбітна ж мета міста – зменшити кількість відходів, які йдуть на захоронення.

Як розповідає Москаленко, у Львові зараз майже 90% ТПВ йде на захоронення, а у світі – лише 5-10%, залежно від специфіки міст.

«За два місяці Стратегія уже мала б бути винесена на затвердження сесії Львівської міської ради», - повідомив Москаленко.

Він також додав, що до впровадження Стратегії мали б долучитись усі 760 тисяч львів’ян. У місті переконані, що якщо усі мешканці почали б, наприклад, сортувати сміття, то відходів було б менше.

Також, як повідомили під час брифінгу, у Львові щорічно продукують майже 240 тисяч тонн сміття, тобто на кожного мешканця у середньому припадає близько 280 кг ПТВ на рік.

Попередньо передбачається, що план дій, згідно із Стратегією, охоплюватиме декілька пріоритетних напрямків – попередження, перевикористання, сортування, перетворення в енергію та захоронення сміття.

Москаленко також запевняє, що сама Стратегія як робочий варіант уже існує, хоча ще й тривають її допрацювання. Саме тому, каже він, зараз відбуваються зустрічі із закладами громадського харчування, школами тощо.

Заступник Львівського міського голови додав, що ресторани будуть зобов’язані виконувати Стратегію, адже якщо вони не зменшуватимуть кількість відходів, то не отримуватимуть дозволів на подальшу роботу.

Водночас експерт Юрій Зима наголосив, що говорити про «нуль відходів» в Україні та Львові зокрема не вартує.

«Це мрія, але треба говорити про практичні речі», - сказав він і повідомив, що громадське обговорення проекту Стратегії відбудеться у вівторок, 24 січня.

З його слів, робоча назва Стратегії поки що така – «Львів без відходів» і завершальним її етапом є закриття і проведення рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. Проте, переконаний він, знайти інвестора саме на рекультивацію є марною справою.

comments powered by HyperComments