Як ветеранам АТО допомагають адаптуватися до мирного життя у Львові?

Євгенія Пласконь  |  Понеділок, 16 січня 2017, 15:01
Про деталі всеукраїнського проекту “Без броні”, який надає психологічну, правову та інформаційну допомогу демобілізованим воїнам.
Як ветеранам АТО допомагають адаптуватися до мирного життя у Львові?

16 січня у львівському прес-клубі відбулась прес-зустріч, де представники ГО “STUDENA” та професійні психологи розповіли про особливості проекту з надання допомоги ветеранам АТО, зокрема у Львові, та важливість вчасного приходу до психолога.

Як зазначила координаторка проекту “Без броні”, журналістка Анастасія Мельниченко, проект працює за двома напрямками: 1) об’єднання на одній платформі усіх ініціатив, які надають безкоштовну допомогу ветеранам АТО у їхній адаптації до мирного життя, 2) дестигматизація, зняття тавра з чоловіків, які звертаються по психологічну допомогу.

“Проект почався з того, що до мене звернувся друг-військовослужбовець, який спитав, де можна знайти юриста. Я почала це гуглити, і виявила, що не так то просто знайти фахівців, які надають у конкретному регіоні конкретну допомогу. Тоді виникло бажання знайти всі ініціативи по всій Україні і внести їх у єдину базу”, - розповіла Анастасія Мельниченко.

Усі ініціативи вносяться у базу за кількома критеріями: 1) надійність, 2) надання безкоштовної допомоги, 3) актуальні вихідні дані на сайті, про години роботи, контакти тощо.

За пів року було опрацьовано 1090 ініціатив по Україні, з яких 693 було внесено у базу “Без броні”. Інтерактивна мапа України на сайті проекту дозволяє швидко і легко знайти найближчу службу такого характеру у будь-якому населеному пункті (загалом охоплено 279 н. п.). Зокрема, на сайті “Без броні” зареєстровано 51 організацію по Львівській області, 28 — у самому Львові.

З часом усі ініціативи перепровіряють та видаляють з бази неактивні чи ненадійні організації.

“В ідеалі кожна ініціатива повинна мати карту перенаправлень. Якщо вона сама не може задовольнити певний запит ветерана, то повинна його перенаправляти. Так само повинно фіксуватись: з якими потребами приходить клієнт в організацію, звідки він прийшов, звідки він дізнався про цю організацію тощо”, - зазначила Анастасія Мельниченко.

У проекті “Без броні” також з’явився новий напрямок - “Шлях до себе”: з 14 листопада до кінця січня, організатори збирають історії успіху воїнів АТО, щоб поширити їх серед інших. “Успіх” тут означає розповідь про те, як ветерани повернулися до мирного життя, звернулися до фахівця, трансформували набутий досвід для розвитку.

Повернувшись додому, воїни АТО найчастіше стикаються з такими проблемами як отримання земельної ділянки, отримання посвідчення учасника бойових дій, щодо повернення на роботу/збереження місця роботи та виплата компенсацій у зв’язку з демобілізацією. Допомогу у вирішенні цих проблем надає Центр правового захисту учасників АТО.

“На жаль, не всі демобілізовані повертаються додому із посвідченням учасника бойових дій, відтак, вони самостійно змушені збирати перелік документів і подавати у комісію. Учасники АТО стикаються і з тим, що перелік документів, які необхідно подати, належним чином не оформлений. У таких питаннях ми допомагаємо”, - повідомила координатор Центру, Тетяна Кочірко.

За її словами, демобілізовані учасники АТО Львівської області можуть звернутися у Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій при ЛМР, Центр допомоги учасникам АТО при департаменті соціального захисту ЛОДА та до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Більше можна дізнатись на сайті проекту “Без броні” за посиланням.

comments powered by HyperComments