Львівські медичні заклади долучаться до формування електронного реєстру

Євгенія Пласконь  |  Середа, 11 січня 2017, 18:57
Такі електронні реєстри є частиною нової медичної реформи.
Львівські медичні заклади долучаться до формування електронного реєстру

Як розповів сьогодні, 11 січня, на прес-конференції заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк, у рамках медичної реформи на 2017 рік, заклади первинної медицини, а згодом — і інші, будуть вносити дані в електронний реєстр.

Електронна реєстрація передбачає внесення у базу даних про пацієнтів, лікарів, медичні заклади: скільки пацієнтів обирає конкретного лікаря, у якому лікар працює закладі - держава це бачить у електронній системі. Пізніше лікар також вписуватиме інформацію про послуги, які він надав пацієнту; електронне направлення (рецепт у аптеку).

За словами Павла Ковтонюка, у МОЗ сподіваються на запуск центральних реєстрів у квітні 2017 року. До того часу можна користуватися програмами, які є в локальних медичних закладах. 

Електронна реєстрація входить в одну з обов’язкових умов медичної реформи для регіонів: 1) можливість укладати контракт із закладами, для цього заклад повинен мати автономний статус — бути комунальним некомерційним підприємством, 2) наявність комп’ютерів, електронних систем, щоб лікарі могли вносити дані у реєстр, 3) комунікація — належне пояснення для пацієнтів про те, як вибрати лікаря, куди можна піти тощо. 

“Коли регіон виконає ці умови, він може починати реформу,  щоб заклади переходили на форму контракту з бюджетом, а лікарю могли платити за пацієнта”, - сказав Павло Ковтонюк.

Від реформи “в плюсі” опиняться села, в яких мало лікарів, тому на одного лікаря припадає багато пацієнтів (замість 2 тисяч, буває 3-5 тисяч). Відповідно, сільські лікарі матимуть більший дохід, ніж колеги у місті. 

У рамках децентралізації, від місцевої влади очікують забезпечення належних умов праці, житла для лікарів у селах та доріг.

Як зазначив Павло Ковтонюк, деякі громади по Україні самоогранізуються та створюють такі умови для лікарів: новоутворена об’єднана громада на Черкащині зробила амбулаторію та оголосила конкурс на лікарів, які би туди їхали.

“Роль громади — зробити так, щоб там було у кого купити медичні послуги, щоб було як працювати”, - додав заступник міністра охорони здоров’я України.

Також після реформи зросте роль медсестер: лікарю буде вигідно мати більше пацієнтів, відповідно, в нього буде стимул делегувати медсестрам більше роботи. Фінансові механізми, які закладають у нову медичну реформу, будуть стимулювати ріст ролі медсестри. Особливо це актуально для сіл, де треба багато ходити до пацієнтів.

“Справжня Варта” також писала про фінансування у рамках медичної реформи на 2017 рік.

comments powered by HyperComments