Заступник міністра охорони здоров’я розповів у Львові про фінансування у рамках нової медичної реформи

Євгенія Пласконь  |  Середа, 11 січня 2017, 17:49
Цьогоріч новий принцип фінансування буде стосуватися тільки первинної медичної допомоги. Стаціонари, лікарні — вторинна медична допомога - приєднаються до нового принципу фінансування у 2018 році, але цей рік для них буде підготовчим.
Заступник міністра охорони здоров’я розповів у Львові про фінансування у рамках нової медичної реформи

У середу, 11 січня, у Львові відбулась прес-конференція заступника міністра охорони здоров’я України Павла Ковтонюка, де він розповів про нову концепцію фінансування медицини. Про це повідомляє кореспондент “Справжньої Варти”.

Згідно з концепцією, 2017 - це буде перший рік переходу України на фінансування охорони здоров’я за принципом державного медичного страхування. Цьогоріч на новий принцип перейде “первинка”.

“Новий принцип фінансування — коли гроші, які платники податків платять до бюджету, ідуть за конкретні послуги до конкретної людини, а медичний заклад отримує ці кошти відповідно до того, скільки послуг скільком людям він надав, чи відповідають ці послуги медичним протоколам. Лікар отримує ці кошти за договором”, - розповів Павло Ковтонюк.

За його словами, заклади первинної медицини укладають з державою контракт на обслуговування реальних людей, які обрали собі там лікаря. Зміни полягають у тому, що лікар більше не буде сидіти й отримувати зарплату, вона буде залежати від кількості пацієнтів, які його обирають. При неналежному наданні послуг, пацієнт має право змінити лікаря.

Сімейним лікарям гроші платитиме Національний страховик (завдання МОЗ і уряду — його створити). Також буде створено Національну службу здоров’я — аналог Національного фонду здоров’я у Польщі, Британії тощо, — яка від імені держави страхує громадян.

Планують, що ця служба буде співпрацювати із закладами первинної медицини, її філіали будуть знаходитись по областях, і саме звідти по тарифах платитимуть зарплату лікарям (за кількість пацієнтів, пролікованих за відповідним стандартом). 

“Послуга, яка надається не за медичним протоколом, оплачуватись не буде”, - зазначив Павло Ковтонюк.

Кошти на зарплату лікарям ітимуть від загального податку (ПДВ), крім податків пацієнт нічого не сплачує на первинній медичній допомозі. Як сказав Павло Ковтонюк, платити будуть за ведення пацієнта, за яким закріплений тариф на рік, а лікар робить все необхідне, прописане у стандарті.

“Ми запропонували для України ідею впровадити Солідарну систему страхування, яка базується на механізмі залучення внесків із загального оподаткування. Це значить, що ваші страхові внески не будуть залежати від того, чи ви працюєте і чи платите податки, вони будуть відраховуватися від загальних податків (ПДВ), які платяться навіть при купівлі чогось у магазині. Всі платять — всі отримують, це британська модель”, - пояснив заступник міністра охорони здоров’я України.

За попередніми розрахунками, відповідно до старого проекту бюджету йшлося про те, що в середньому на рік податок складе 210 гривень на людину, а приблизний норматив на лікаря — 2 тисячі пацієнтів. Також враховуватимуть віковий коефіцієнт: діти — дорожче, оскільки вони потребують більше уваги.

Раніше "Справжня Варта" повідомляла про те, як будуть формувати госпітальні округи.

comments powered by HyperComments