Із 1 січня мінімальна зарплата становить 3200 гривень

Євгенія Пласконь  |  Вівторок, 3 січня 2017, 23:50
У зв’язку з цим роботодавців застерігають від оформлень працівників на півставки.
Із 1 січня мінімальна зарплата становить 3200 гривень

З початку року розмір мінімальної заробітної плати становить 3200 гривень. Про це повідомили у прес-службі Львівської міськради з посиланням на Міський департамент економічного розвитку. 

Відповідний законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України»  підтримала Верховна Рада України, основною метою якого є легалізація відносин у сфері зайнятості та оплати праці.

Водночас, прем’єр-міністр України Володимир Гройсман застеріг роботодавців від зловживань, скажімо, в оформленні працівника на півставки чи на неповний робочий день.

Щоб проконтролювати ситуацію, на органи місцевого самоврядування наклали повноваження з перевірки на підприємствах.

Так, за виявлену невідповідність (людина працює повний робочий день, а оформлена як на неповний) каратимуть штрафом у сотні тисяч гривень.

За недопуск відповідальних осіб на підприємство для здійснення перевірки також передбачені штрафні санкції:

- у розмірі до трьох «мінімалок» (у 2017 році – 9 600 грн.) – у всіх випадках недопущення інспекторів до перевірки (крім випадку, коли темою перевірки є неоформлення трудових договорів з працівниками та виплата зарплат в «конверті»);
- у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (320 000 грн.) – у разі недопущення держінспектора праці до перевірки, коли вона здійснюється з метою виявлення працівників з неоформленими трудовими договорами, виплати заробітної плати без нарахування і сплати єдиного внеску.

comments powered by HyperComments