Чим важливий заказник “Торфовище Білогорща”? (ФОТО)

Євгенія Пласконь  |  Понеділок, 2 січня 2017, 20:38
Професійна думка доцента географічного факультету Володимира Шушняка.
Чим важливий заказник “Торфовище Білогорща”? (ФОТО)

Перед Новим роком Міністерство екології та природних ресурсів підтримало створення заказника державного рівня “Торфовище Білогорща”. Зараз активісти закликають людей продовжувати голосувати за петицію та наводять аргументи на захист заказника.

Відтак, активістка Наталія Кузьма поговорила із людиною, котра працювала над розробкою дослідження, доцентом географічного факультету ЛНУ імені Івана Франка Володимиром Шушняком про те, чим важливий заказник.

«Ми хочемо зберегти у цьому заказнику певні види рослин, які у Львівській області слабо збережені, ці види зникають (42 раритетних видів рослин та 25 раритетних видів тварин). Ми хочемо зберегти два потічки у цій місцевості, адже у нас наростає проблема з водою. Якщо їх припильнувати, то вони можуть бути чистими. Йдеться також про збереження поверхневих та, зрештою, і підземних вод. Поряд йде водозабір, з якого частина Львова п’є воду, знову таки йдеться про проблему питної води”, - розповів Володимир Шушняк.

За його словами, торфовище виступає природнім фільтром та має санітарне значення – абсорбує в себе забрудників. 

“Зрештою, у нас залишилось мало болотних екосистем, це світова проблема. Тож їх потрібно зберегти для наступних поколінь”, - зазначив фахівець.

“У межах Львова є заказники Чортові скелі, Винниківський ландшафтний заказник, лісовий заказник «Гряда», однак цей торфовий заказник – оригінальний, таких в Україні мало”, - додав Володимир Шушняк.

Проголосувати за петицію можна за посиланням: http://e-dem.in.ua/lviv/Petition/View/799.

comments powered by HyperComments