“Ми збудуємо у Львові завод з глибинної переробки сміття, і я можу з твердістю сказати, що це буде один з кращих заводів, нічого подібного в Україні немає”, - Андрій Садовий

Євгенія Пласконь  |  Середа, 28 грудня 2016, 03:10
27 грудня мер Львова Андрій Садовий відзвітував про свою роботу за 2016 рік. У ході зустрічі з громадою, чиновник торкнувся питання сміттєпереробного заводу у Львові.
“Ми збудуємо у Львові завод з глибинної переробки сміття, і я можу з твердістю сказати, що це буде один з кращих заводів, нічого подібного в Україні немає”, - Андрій Садовий

Голова Львова коротко розповів про роботу міської ради у різних напрямках життєдіяльності міста, відповідно до прописаних у програмі «Львів 2020» планів. Про це повідомили у прес-службі міської ради.

Одним із ключових питань стало створення заводу, який би вирішив проблему із львівським сміттям. За словами Андрія Садового, інвестори не хочуть братися за такий неприбутковий бізнес в Україні:

“Мене дуже часто питають: «Приходили інвестори, чому ти їх не запрошував?». Ну добре, Садовий поганий, Садовий їх не пустив. А де ті інвестори збудували заводи в Україні? А ніде не збудували. Можу сказати, що жодного інвестора, який хотів би працювати у Львові, який хотів би робити і рекультивацію, і збудувати новий полігон, на превеликий жаль, ми не мали”, - зазначив мер Львова.

“Ми спільно пробували шукати інвестора з МФК - підрозділом Світового банку. Це було у 2012 році. Вони провели дуже глибоке, серйозне дослідження, але, на превеликий жаль, коли в Україні тариф на утилізацію 2,5 євро, а вартість утилізації в Європі від 40 до 120 євро, ніхто на такі ціни працювати не піде, бо це не рентабельна річ”, - додав Андрій Садовий.

Для будівництва нового заводу  Європейський інвестиційний банк погодився виділити 75 млн євро. Але, як повідомив Андрій Садовий, більш ніж пів року всі документи лежать в Міністерстві ЖКГ.

“Але, незважаючи ні на що, ми маємо і варіант B, і варіант C. У наступному році ми розпочнемо будувати завод. Ми збудуємо у Львові завод з глибинної переробки сміття, і я можу з твердістю сказати, що це буде один з кращих заводів, нічого подібного в Україні немає”, - заявив мер Львова.

На думку Андрія Садового, вирішити проблему зі сміттям можна, скориставшись прикладом болгарського міста Софія.

“Мер Софії поставив великий прес і це сміття пресує в 6 разів, замотує в поліетилен і воно може транспортуватися на великі відстані, не створює жодних проблем. Такий прес ми привезли і до Львова. Одна з компаній, яка вже в Галицькому районі поставила нові контейнерні майданчики, достатньо сучасні - інвестовано понад 1,5 млн доларів, - ця компанія привезла прес, який коштує понад 1 млн доларів, і дала нашому комунальному підприємству в оренду за 10 грн в місяць”, - розповів Андрій Садовий.

Проте через протести мешканців Рясного та Білогорщі запустити новітню техніку не вдалось.

“Треба буде потратити час і зусилля, пояснити, що це екологічно безпечно і я ніколи не допущу будь-якої роботи, яка може зашкодити місту Львову”, - запевнив міський голова Львова Андрій Садовий.

comments powered by HyperComments