Хотілось би, щоб діти відчули, що ми не тільки войовничі і страшні, а вміємо бути добрими і чуйними, - воїн АТО (ФОТО)

Євгенія Пласконь  |  Вівторок, 27 грудня 2016, 19:04
27 грудня у кав’ярні на “Вірменці” презентували мистецький проект — диск “Воїни АТО читають казки дітям”.
Хотілось би, щоб діти відчули, що ми не тільки войовничі і страшні, а вміємо бути добрими і чуйними, - воїн АТО (ФОТО)

Як повідомляє кореспондент “Справжньої Варти”, сьогодні, 27 грудня, у львівській кав’ярні вже вдруге відбулась зустріч воїнів АТО-учасників проекту із дітками, де у затишній атмосфері зачитали казки.

За словами координатора проекту Анастасії Зайцевої, цей проект має декілька цілей: казкотерапію для бійців, поширення українських казок та культури, повчання для дітей та подолання їхнього страху перед “людьми у формі”.

“По-перше, для воїнів АТО це є певна казкотерапія, спосіб інтеграції в суспільстві. Більшість учасників демобілізовані, частина з них продовжує служити в лавах ЗСУ і добровольчих батальйонів, тому ми допомагаємо їм реабілітуватися, соціалізуватися. Через ці казки воїни АТО передають свій досвід, в українських героїчних народних казках вони розповідають, навчають дітей, як добро перемагає зло, що треба бути чесними, справедливими, допомагати слабшим, захищати свою землю. Крім досвіду і знань воїни АТО розповідають про себе, як про звичайних татів і мамів. Тому що в багатьох дітей є страх перед образом військового, перед людиною в формі — про це говорять самі учасники проекту, особливо ті, які зі сходу”, - пояснила Анастасія Зайцева.

Серед учасників проекту є воїни зі  Львова, Харкова, Дніпра, Чернівців та Івано-Франківська.

“Крім того, ми поширюємо українське слово через українські народні й авторські казки на схід України: передаємо ці диски на передову нашим захисникам, дітям у прифронтовій зоні та мирних містах, як наприклад, Харків, Дніпро, де є великий вплив російської пропаганди”, - зазначила координатор проекту.

Частину дисків розповсюджують і серед дитячих будинків, інтернатів Львова та інших міст, у ДБСТ та інтернати для дітей з вадами зору тощо.

Один із учасників проекту, воїн, що читав казку “Чому їжачка ніхто не гладить” українського письменника і свого товариша Андрія Куркова, Едуард Крохмалюк, переконаний, що всі казки розказані від чистого серця та з особливими емоціями:

“Так чи інакше хочеться долучитися до виховання дітей. Мої діти, на щастя, вже дорослі, але думаю, що через декілька років буду мати онуків і було б чудово залишити про себе згадку своїм онукам. Згадуючи своє дитинство, я завжди з задоволенням слухав казки, які читали в школі, коли мама мені читала. Так само я практикував як батько двох дітей, читати своїм діткам казочки. Обов’язково це було під супровід звукових треків або пісень. Що потрібно для нас, для воїнів, чому ми це робимо? Це енергія, теплота душі, серця, яку хочеться передати. Вона назбиралася за час перебування на передовій, це хотілося би дати діткам, щоб вони відчули, що ми не тільки войовничі і страшні, а ми ще вміємо бути добрими і чуйними”, - поділився Едуард Крохмалюк.

Як писала “Справжня Варта”, вперше проект для дітей презентували до Дня святого Миколая.

comments powered by HyperComments