“Завдяки цьому рухові була врятована українська ідентичність”, - О. Синютка

Євгенія Пласконь  |  Вівторок, 13 грудня 2016, 21:59
У Львові відбулися заходи, присвячені кооперативному руху.
“Завдяки цьому рухові була врятована українська ідентичність”, - О. Синютка

13 грудня, у Львівському торговельно-економічному університеті відбулася Міжнародна науково-практична конференція "150 років споживчій кооперації України: оцінюючи минуле, визначаймо майбутнє". Її присвятили 200-річчю від часу заснування університету та 150-річчю утворення першого споживчого товариства в Україні.

За словами очільника Львівської обласної державної адміністрації Олега Синютки, створення кооперативного руху у свій час допомогло українцям самоідентифікуватися:

"За 150 років своєї історії кооперативний рух пройшов різні етапи розвитку. У 30-х роках ХХ століття, саме тут, у Галичині, завдяки цьому рухові була врятована українська ідентичність. Саме тоді гасло “Свій до свого по своє” пройшло крізь серця багатьох галичан і перетворило цей рух не просто в економічний, а й у рух самоідентифікації українців, і зберегло нас як спільноту. І сьогодні, вже у незалежній Україні, ми по-новому сприймаємо це явище, адже розуміємо, що із малих та середніх підприємств маємо витворити спільноту, яка дасть поштовх до розвитку економіки країни", - зазначив голова Львівської ОДА.

Після привітальних слів відбулося урочисте погашення тематичних маркованих конвертів, пройшли три пленарні засідання на тему розвитку споживчої кооперації раніше, сьогодні та в  майбутньому.

Учасникам заходу показали презентацію про європейські споживчі кооперативи та фільм "150 років розвитку споживчої кооперації України: досвід заради майбутнього".

comments powered by HyperComments