У Львові передали стіл для шоудауну незрячим дітям

Євгенія Пласконь  |  П'ятниця, 9 грудня 2016, 08:07
Завдяки цій грі діти вчитимуться долати життєві труднощі.
У Львові передали стіл для шоудауну незрячим дітям

8 грудня, перший стіл українського виробництва, призначений для шоудауну (настільного тенісу для незрячих), передали вихованцям Львівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату №100. Про це повідомили у прес-службі ЛМР.

Як розповіла керівник Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами НУ «Львівська політехніка» Оксана Потимко, у травні цього року такий стіл був завезений з-за кордону на два дні для пілотних змагань з шоудауну між українськими і польськими незрячими. Проте висока вартість столу унеможливлювала його масове поширення в Україні. 

«Вперше такий стіл побачила у Варшаві у 2009 році, пізніше – у Стокгольмі, і було дуже велике бажання, щоб цей вид спорту прийшов в Україну, бо його легко освоїти і незрячим дітям, і дорослим», - зауважила Оксана Потимко.

Як розповів один з ініціаторів появи такого столу у Львові, начальник Львівського регіонального центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт» Мирослав Николаєв, у світі є багато різних видів спорту для незрячих, тому було зацікавлення долучати наших людей до нових видів спорту. 

«Основна наша мета – з допомогою спорту зробити так, щоб люди, які мають певні порушення здоров’я, могли максимально соціально адаптуватися, а спорт – це прекрасне середовище для руху, змагань та спілкування. Такий стіл у Західній Україні – перший, а такого виду змагань ще немає в українських видах спорту. Певні спроби уже є на Східній Україні, тому віримо, що незабаром такий вид спорту стане загальнонаціональним», - зазначив він.

Заняття настільним тенісом дають змогу незрячим людям розвивати слух, підтримувати поставу, краще орієнтуватися в просторі. Ця гра розвиває реакцію, швидкість мислення, координацію рухів. Це ще одна можливість для незрячої людини подолати певні труднощі, відчути себе успішною, повноцінною та самодостатньою.

Нагадаємо, «шоудаун» – екзотична назва настільного тенісу для незрячих, в який грає майже увесь світ. Це своєрідний симбіоз звичайного настільного тенісу та аерохокею. У шоудаун грають «на слух»: м’яч видає звуки, коли рухається по столу, і це допомагає сліпим гравцям відбивати атаки та захищати свої ворота. Ця гра не вимагає особливої підготовки, і грають у неї люди різного віку і можливостей.

Як зазначає Оксана Потимко, у разі зацікавленості інших навчальних закладів для незрячих дітей, БО «Фонд родини Нечитайло» готовий і надалі сприяти поширенню цієї гри в Україні, забезпечуючи спеціалізовані заклади необхідним обладнанням.

comments powered by HyperComments