На місці масових розстрілів у Львові хочуть збудувати багатоповерхівку

Євгенія Пласконь  |  Четвер, 8 грудня 2016, 17:30
У місті відбувається незаконне будівництво на кістках.
На місці масових розстрілів у Львові хочуть збудувати багатоповерхівку

8 грудня, під час прес-конференції на тему: «Зупинимо будівництво на кістках: незаконна забудова на проспекті Чорновола, 45Б», яка відбулася у Львівському прес-клубі, керівник представництва в Україні Американського об'єднання комітетів для євреїв, голова єврейської громади у Львові Мейлах Шейхет повідомив про незаконну забудівлю історичної території.

За словами Мейлаха Шейхета,у штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі збережено документ «Межі історичного ареалу та зони врегулювання забудови Львова» з переліком вулиць, на яких заборонено будь-яке будівництво. Серед тих назв є частина проспекту Чорновола та вулиця Хімічна. Зараз на проспекті Чорновола, 45-б хочуть звести офісний центр з підземними стоянками. Проте жодних дозволів на будівництво у забудовника немає. А ті, що є, вже втратили чинність.

Також на проспекті Чорновола, 45-а зводять 16-и поверховий житловий будинок.

“У цьому документі конкретно вказано і Чорновола, і Хімічна. І під цим документом підписалася влада України. За порушення цього документу буде відповідати держава”, - каже Мейлах Шейхет.

За його словами, у будинках, які оточують будівельний майданчик, була в’язниця, де тримали та катували українців, які після війни боролися за незалежність України. А на самому майданчикові є братські могили.

“Наша організація впродовж двадцяти п’яти років займається пошуком місць масових поховань. Ми користуємося аерозйомками з національного архіву США, які показують, що було станом на 1944 рік. Львів був на той момент дуже добре відзнятим у 1944 році, аби потім нацисти не казали, що не зробили ніякої шкоди. Сучасні технології дозволяють дешифрувати ці аерозйомки і накладати їх на сучасну містобудівну ситуацію. Ті могили видно дуже добре. Ми зробили накладання і виявили, що будівництво ведеться на місці масових розстрілів”, - пояснив голова єврейської громади у Львові.

Проте, якщо навіть не зважати на моральний аспект, то фірма, яка веде будівництво за адресою проспект Чорновола, 45-б у Львові, грубо порушує всі вимоги українського законодавства.

“Реєстрацію декларації про початок будівництва забудовник здійснив на підставі містобудівних обмежень, які вже втратили чинність 31 грудня 2015 року. А декларація про початок будівельних робіт була зареєстрована 27 квітня 2016 року”, - наводить факти керівник юридичної компанії “Abdank”, Ірина Сідловська.

За її словами, забудовник не отримав технічних умов від комунальних підприємств на під’єднання комунікацій. Окрім того, в декларації про початок підготовчих робіт ішлося про будівництво житлового будинку з офісними приміщеннями, а декларація на початок будівельних робіт видана на будівництво офісних приміщень.

“Даний об’єкт передбачає 16 поверхів. Але забудовник не надав жодних дозволів на будівництво 16 поверхів у центральній частині міста, в зоні ЮНЕСКО, в зоні гетто”, - розповіла Ірина Сідловська.

Раніше “Справжня варта” повідомляла про початок продажу квартир у  цьому ще не збудованому приміщенні.

comments powered by HyperComments