“Те, як поводяться у Львові з ТПВ — недопустимо”, - Богдан Михалусь

Євгенія Пласконь  |  Середа, 7 грудня 2016, 21:03
Власник “Грінера Україна” про львівське сміття.
“Те, як поводяться у Львові з ТПВ — недопустимо”, - Богдан Михалусь

7 грудня, у рамках прес-конференції на тему “Львівська схема з вивезення й утилізації ТПВ: способи її здешевлення”, власник ТзОВ “Грінера Україна” розповів про початок роботи в Україні та про те, наскільки відрізняється місцева утилізація сміття від європейської.

Богдан Михалусь працює на ринку роботи з ТПВ вже давно, з 1995 року — у США. Ідея співпраці з Україною виникла минулого року, після чергового приїзду до Львова. Власник “Грінера Україна” зрозумів, що місто потребує чіткого та комплексного підходу.

“Мій прихід в Україну був пов’язаний з Грибовичами: у мене була ідея рекультивувати той смітник, привести його в порядок. Навіть на тому місці, де зараз є кислі гудрони, вивезти їх і зробити ще одну частину для полігону, сучасну, зі всіма екологічними вимогами, європейськими і світовими. За моїми підрахунками, ми мали би місце, куди ще 10 років мінімум могли би вивозити сміття. На жаль, цього не сталося: виникла пожежа, загинули люди, сміттєзвалище закрите і Львів фактично опинився в сміттєвому колапсі”, - розповів Богдан Михалусь.

За словами фахівця, сміттєвий бізнес є довгостроковим, щоб побачити результат треба почекати:

“Щоб побудувати, як багато хто з нас говорить, сміттєпереробний завод (хоча такого слова немає, є сміттєсортувальні лінії, переробка, спалювання) є багато рутини: проектування, капіталовкладення, будівництво, наладження системи збору. Найпростіший і найдешевший і найбезпечніший на сьогоднішній момент — це сучасний полігон, але громадськість у нас в Україні його відкидає, тому що для всіх є приклад як робилося колись, і ніхто практично не знає, як зараз у сучасному світі все виглядає”, - поділився Богдан Михалусь.

Перш ніж приступити до роботи, власник “Грінера Україна” вивчив європейський ринок, оскільки там, на відміну від США, сміттям займаються здебільшого комунальні підприємства. Найкращу систему збору сміття мають Мілан, Барселона та інші дорогі туристичні міста. Така система підійшла б і Львову, який щороку відвідує багато туристів.

“Те, як поводяться у Львові з ТВП — це, можна сказати, недопустимо. Ви всі ходите по площі Міцкевича, в центрі міста, де в нас буває море туристів, а у сміттєвих контейнерах порпаються безхатченки. Чи це є літо, чи зима, вони є там, збирають, виймають, кидають на підлогу; літають птахи, напевно якісь гризуни вночі повзають -  це не є тим, що мусить мати європейське місто”, - вважає Богдан Михалусь.

Підприємець сподівається, що нові контейнери, які встановила “Грінера Україна” у Львові, прослужать 5-10 років, а в майбутньому львів’яни навчаться європейському зразку поводження з побутовими відходами, у тому числі платити за сміття.

Після встановлення контейнерів нового зразка, до пана Богдана Михалуся звернулися керівники трьох міст у Львівській та Тернопільській областях з пропозицією запровадження такої ж системи у них, проте наразі компанія “Грінера Україна” планує подивись на результати свого пілотного проекту у Львові.

comments powered by HyperComments