Львівське сміття: Садовий відмежовується від Синютки

Четвер, 10 листопада 2016, 18:02
Львівська міськрада планує реалізувати свій проект з будівництва сміттєпереробного заводу за кредитні кошти Європейського банку.
Львівське сміття: Садовий відмежовується від Синютки

Як заявив міський голова Львова Андрій Садовий, він підтримує ініціативу приватних підприємців щодо запуску лінії сортування сміття. Також важливо, що у процес пошуку ділянок для відкриття нових полігонів ТВП включилась обласна державна адміністрація.

«Мова йде про суму на будівництво нового заводу і на рекультивацію існуючого полігону. Цей проект пройшов Мінфін. Зараз фінальне слово має сказати Мінрегіонбуд, і ми плануємо з наступного року почати реалізацію даного проекту. Банк ставить наш проект як один з перших, вони наполягають, щоб цей проект був реалізований. Це буде на тих територіях, які визначає міська влада, це інші проекти. Нам в області треба 3-4 таких комплекси», – прокоментував заявив Андрій Садовий ініціативу ЛОДА щодо земельних ділянок під сміттєпереробний завод.

«Добре, що область зрозуміла, що це також її питання. Місто не може без погодження області мати ділянку на території області, має бути синхронна дія», – додав мер.

Він підкреслив, що Львівська міськрада будуватиме завод коштом кредиту Європейського банку.

«Ми для міста завод збудуємо, але завжди мають бути більші можливості. В області треба 2-3. Ще не відомо, хто зголоситься, які будуть тарифи. Вартість утилізації в Україні, орієнтовно, 2,5 євро за тонну. В країнах Європейського Союзу – від 40 до 120 євро. В цьому основна різниця. Якщо робити якісний завод і вже, то інвестор скаже про компенсацію різниці в тарифах. Якщо це лягає на мешканців – це суттєві видатки, і сьогодні люди бідні, це складно. Співпраця міста з Європейським інвестиційним банком цікава, бо це кошти, які ми отримаємо на 20 років під 1,5% річних. Чи може бути кращий інвестор з дешевшими грошима? Жодна фірма в світі вам кращі умови не запропонує, під такі відсотки держава не може взяти кредит», – заявив мер Львова.

Львівська ОДА підготувала три ділянки під сміттєпереробний комплекс для Львова та районів області. На ці ділянки вже розроблено технічну документацію. Про це 10 листопада на прес-конференції повідомив голова ЛОДА Олег Синютка.

«До 10 грудня плануємо оголосити конкурс на визначення інвестора з будівництва сміттєпереробного заводу», – повідомив голова ЛОДА.

З його слів, щодо будівництва заводу проведено зустрічі з близько 26 компаніями-інвесторами.

comments powered by HyperComments