Які наслідки тоталітарної системи ми можемо побачити сьогодні?

Юлія Гуш  |  Субота, 12 вересня 2015, 22:29
11 вересня у Львові пройшла відкрита зустріч з художником та видавцем Ростиславом Лужецьким під назвою «Тінь минулого: як тоталітарний простір впливає на сьогодні».
Ростислав Лужецький

Захід відбувся в межах 22-го Форуму видавців. В ролі організатора виступив Український інститут національної пам’яті. Присвячений він був особливостям тоталітарної системи та її впливу на різні аспекти сьогодення.

«На фоні всіх останніх подій в нашій країні та законів про декомунізацію ця тема стала дуже актуальною, – розповів Ростислав Лужецький – тому що наслідки комуністичного тоталітаризму, не зважаючи на 24-й рік незалежності, залишаються достатньо сильними і впливовими. Це спостерігається у всіх сферах. Ми до сих пір бачимо це і в інформаційному просторі, і в економічній сфері, і, звичайно, в культурній. Ми досить довгий час не можемо вийти з більшовицьких канонів. І все, що ми робимо з присвяченням нашій державі та з українським підтекстом – все набуває радянських форм».

Розповідаючи про тоталітарні системи минулого, Лужецький підкреслив, що навіть в сучасній Україні (і не тільки в ній) можна побачити чимало наслідків совєтського минулого – і в педагогіці (вчителі й досі працюють за старою системою), і в мистецтві та архітектурі (побудова монументальних споруд, які захоплюють навколишній простір), і в ставленні влади до релігії (правда, на сьогодні влада воліє співпрацювати з церквою. Це в першу чергу стосується сучасної Росії, де представники церкви часто не приховують своєї лояльності до Путіна). Окрім того, одним з наслідків тоталітарної системи Ростислав Лужецький називає залежність чималої кількості людей від того, що транслює їм телебачення та їх неспроможність критично оцінювати подану інформацію. 

comments powered by HyperComments