Яке місце посідає культура під час війни?: в Палаці мистецтв пройшла відкрита дискусія

Юлія Гуш  |  Субота, 12 вересня 2015, 21:48
11 вересня в Палаці мистецтв відбувся відкритий виступ-дискусія під назвою «Культура на тлі війни та війна на тлі культури».
Яке місце посідає культура під час війни?: в Палаці мистецтв пройшла відкрита дискусія

Захід відбувся в межах поетичного туру «Meridian Czernowits-2015».В ньому взяли участь Борис Херсонський, Олена Фанайлова та Богдан Заруда. В ролі модератора виступив літературний критик Олександр Бойченко.

«Культурне життя змінюється під час війни, – розповів Олександр Бойченко, – бо війна впливає на всіх – і на тих, хто на фронті, і на тих, хто в тилу, і на тих, хто навіть може вдавати що немає ніякої війни. Очевидно, в людей можуть виникати питання про те, чи доречно під час війни проводити якійсь культурні заходи. В мене відповідь одна: так, доречно. Адже історія людства – це історія майже постійних війн. Якщо б культурне життя постійно завмирало під час воєн, то ми б не мали культури».

Під час дискусії її учасники говорили про вплив війни на культуру, її зображення в найбільш визначних творах в історії людства і, власне, про той вплив, який чинить культура на людську свідомість.  

«Мене, як ведучого, найбільш цікавить відповідь на питання про те, як це можливо, що людство тисячоліттями створює велику культуру, але в якійсь момент ця вона не спрацьовує, – продовжив Бойченко, – люди звіріють і починають вбивати один одного. Яка головна причина? Я бачу дві головні відповіді. І одна з них полягає в тому що культура занадто слабка. Що це така тонесенька надбудова і насправді вона на людей не впливає. А друга відповідь може полягати в тому, що в самій культурі міститься щось таке, що провокує війни. Ми можемо думати, що людство створює великі романи, симфонії, картини і якимось прихованим чином в цих творах мистецтва може бути присутній непрямий заклик до війни». 

comments powered by HyperComments