У Львові відкрили інформативний простір "Умовні знаки/сліди єврейської історії на Краківському ринку" (ФОТО)

Юлія Субота  |  П'ятниця, 7 серпня 2015, 12:47
7 серпня у дворику пологового будинку, що на вул. Рапопорта, 8, стартував проект культурної пам`яті єврейського народу у Львові.
У Львові відкрили інформативний простір "Умовні знаки/сліди єврейської історії на Краківському ринку" (ФОТО)

Сьогодні, 7 серпня, у  у дворику пологового будинку, що на вул. Рапопорта, 8, розпочалась імпровізована виставка "Умовні знаки / сліди єврейської історії на Краківському ринку", вписана у відпочинковий простір. 

Подія відбувається у межах літньої школи "Єврейська історія, багатоетнічне минуле та спільна спадщина: міський досвід у Східній Європі", до якої долучились не лише українці, а й поляки, росіяни та білоруси.

Інформативна виставка, яка розповідає малознані та пізнавальні факти із історії єврейського народу та власне простору, де тепер встановлена виставкова лавка, триватиме місяць, а по його завершенню лавку планують встановити у одному із колишніх єврейських осередків у Львові на постійно. 

"Встановити наш проект у цьому сквері ми вирішили не випадково, адже тут ще у 13-14 столітті був старий єврейський цвинтар, який тягнеться аж до території Краківського ринку. Основна ідея цього проекту - маркування простору, оскільки встановлена лавка своєю формою повторює умовне позначення єврейських цвинтарів на довоєнних картах, які позначались у формі трикутника. Найперше ми вважаємо, що потрібен діалог, а не звинувачення одне одного, пам`ятати як минуле, так і враховувати потреби теперішнього часу", - розповіла "Справжній варті" працівник центру міської історії та один із організаторів проекту Анна Чеботарьова.

Тож тепер прийти на відпочити у давньому сквері, а також збагатитись маловідомими фактами єврейської історії у Львові може кожен. 

comments powered by HyperComments