У Львові поклали квіти до пам’ятника розстріляних львівських професорів (ФОТО)

Валерій Шмаков  |  П'ятниця, 3 липня 2015, 14:44
Сьогодні, 3 липня, відбулось відзначення річниці загибелі львівських професорів на Вулецьких пагорбах в липні 1941 року.
У Львові поклали квіти до пам’ятника розстріляних львівських професорів (ФОТО)

Вшанувати пам’ять 36 львівських професорів і членів їх родин, яких в ніч з 3 на 4 липня 1941 року у Львові розстріляли німецькі нацисти, прийшли представники влади Львівщини, Генеральний Консул Республіки Польщі у Львові Ярослав Дрозд, делегації з вищих навчальних закладів Вроцлава, численна академічна громада Львова та студенти.

У польський період історії Львова це місце називалося Вулецькі пагорби, від назви цієї місцевості - Вулька. У липні 1941 року після вступу до Львова військ Третього Рейху тут відбувалося знищення львівських інтелігентів. У пам'ять про ці події на початку XXI століття споруджено меморіальний комплекс - Пам'ятник вбитим львівським професорам.

За словами ректора Національного університету «Львівська політехніка» Юрія Бобала, трагічна загибель професорів Львова, це була втрата не тільки міста Львова, України та Польщі, а й всього наукового світу. Адже професори, які були тут розстріляні, представляли еліту світової науки. Серед них відомі фізики, медики, математики, аграрники.

Довідка:

Через кілька днів після початку німецько-радянської війни Львів зайняли війська Вермахту. Перед тим як залишити місто, НКВС знищило кілька тисяч політичних в'язнів, що перебували у львівських в'язницях

Гестапо за списками вирішило заарештувати професорів Львівського університету. Що й було зроблено в ніч з 3 на 4 липня 1941 р. — арештовано декілька десятків професорів з львівських вузів, головно Університету Яна Казиміра (сьогодні національний університет ім. Івана Франка), а також членів їхніх родин та осіб, що перебували в їхніх квартирах на момент арешту.

Спершу арештованих тримали в приміщеннях університету, а потім вивезли на розстріл. Очевидно, було вирішено використати вбивство невеликої групи польських учених як інструмент залякування – стратити одних, щоби тримати у страсі й покорі тих, кого оминули екзекуції. Формально нацисти трактували ліквідацію обраних для страти представників польської інтелігенції як відповідь на терор сталінської адміністрації і кару без суду та слідства тій категорії осіб, які співпрацювали з радянськими інстанціями

Всього в ніч з 3 на 4 липня було заарештовано 28 науковців. З цієї групи живим залишився тільки професор Franciszek Groër. Гітлерівці пограбували квартири науковців і знищили чи вивезли цінні наукові матеріали вчених.

 
comments powered by HyperComments