У Львові відзначили 74-річницю проголошення Акту відновлення Української Держави (ФОТО)

Валерій Шмаков  |  Середа, 1 липня 2015, 15:58
У Львові на площі Ринок відбулось громадське віче з нагоди відзначення 74-ї річниці проголошення Акту відновлення Української Держави.
У Львові відзначили 74-річницю проголошення Акту відновлення Української Держави (ФОТО)

На віче були присутні ветерани УПА, патріотична молодь, представники громадських організацій та небайдужі львів’яни. Водночас, присутніх дивувало, чому захід проігнорували представники міської та обласної влади.

Як зазначив у своєму виступі голова Львівської міської організації Народного Ружу Ігор Гавришкевич, сьогодні ще не кожен історик чи політик  надає належного значення Акту  проголошення відновлення Української Державності у Львові 30 червня 1941 року, адже він був відважним викликом німецькій та московській агресії того часу.  

За його словами, цим Актом національний лідер Степан Бандера і духовний наставник митрополит Андрей Шептицький накреслили шлях на продовження нашої боротьби за  свободу та незалежність.

Нагадаємо, Акт відновлення Української Держави було проголошено 30 червня 1941 року в окупованому німецькими військами Львові. Здійснений Українськими Національними Зборами, що складалися з представників національного руху, за підтримки членів оунівських похідних груп та вояків батальйону «Нахтігаль».

Акт відновлення Української Держави було проголошено в будинку «Просвіти» у Львові. На башті Князівської гори було піднято національний прапор. Львівська радіостанція повідомила про Акт населення України і передала благословіння митрополита Андрія Шептицького з цієї нагоди.

Акт 30 червня 1941 р, хоч і був несподіваний, засвідчив усьому світові і, зокрема, Німеччині, що український народ є законним господарем на своїй землі і буде її боронити власними грудьми перед кожним, хто намагатиметься потоптати волю України.

Фото: Ігор Боднар

 
comments powered by HyperComments