У "Тюрмі на Лонцького" пройшов мистецький проект "Поміж зорями й хрестами" (ФОТО)

Юлія Субота  |  Понеділок, 22 червня 2015, 20:13
Сьогодні у "Тюрмі на Лонцького" людно, тут презентують авторський мистецький проект "Поміж зорями й хрестами".
У "Тюрмі на Лонцького" пройшов мистецький проект "Поміж зорями й хрестами" (ФОТО)

Сьогодні, 22 червня, у меморіалі "Тюрма на Лонцького" відбулась презентація мистецького проекту  "Поміж зорями й хрестами…", який підготувала та втілила у життя поетеса Юлія Курташ-Карп.

Дійство не випадково презентували публіці сьогодні, адже саме у ці дні у далекому 1941 році Західна Україна потерпала від масових розстрілів в`язнів, чимало з яких були цивільними людьми, проте, були "неугодні" комуністичній владі, за що поплатились життям.

Програма проекту включала у себе не лише творчість авторки, але й музичний супровід струнного квартету "Collegium Musicum", а також вокалістки Наталки Криничанки. Доповнити страшну картину минувшини взялись  історичні реконструктори із Товариства ошуку жертв війни "Пам’ять".

У заповненому залі, де лунали вірші, грала сумна музика та транслювались світлини та документальні фрагменти, можна було спостерігати не лише старші обличчя, але й свідому молодь, яка прийшла, аби пам`ятати. 

Особливістю "Поміж зорями й хрестами…" серед іншого стало й місце проведення, адже кількадесят років тому у тих же приміщеннях були мордовані українці, декотрим з яких більше не суджено було побачити  сонця. 

Цікаво знати: За звітом начальника тюремного управління НКВД УРСР заступникові НКВД СРСР та начальникові тюремного управління НКВД СРСР "Про евакуацію в’язнів з тюрем Західної України та інших областей УРСР" від 12 липня 1941 р., у Львові протягом 22-28 червня 1941 р. було знищено 2 464 в’язнів. Всі документи та архіви у в’язниці спалено за винятком журналів обліку в’язнів та карток обліку цінностей. Збережені документи направлено до Києва. Натомість сучасні підрахунки науковців оцінюють кількість жертв у Львові протягом 22-28 червня 1941 р. приблизно в 4 000 осіб. 

 

 

 
comments powered by HyperComments