У Львові оголосили війну псевдоволонтерам (ВІДЕО)

Валерій Шмаков  |  П'ятниця, 3 квітня 2015, 21:29
У Львові активісти «Економічного бойкотного руху» разом із правоохоронцями та громадськими організаціями об’єдналися проти волонтерів-шахраїв, які заполонили львівські маршрутки, перехрестя та зупинки громадського транспорту.
У Львові оголосили війну псевдоволонтерам (ВІДЕО)

Як повідомив громадський активіст, координатор Економічного бойкотного руху Олег Радик, уже розроблено макет наліпки-попередження про шахраїв, які найближчим часом в з’являться в громадському транспорті.

За словами активістів, головною проблемою є те, що випрошуючи в довірливих громадян гроші в маршрутках і на перехрестях шахраї дискредитують волонтерський рух. Водночас, притягнути таких псевдо-волонтерів до кримінальної відповідальності буває не так просто. Адже неможливо відслідкувати скільки зібраних коштів передається для хворих дітей, а скільки осідає в кишенях власників благодійних фондів. Окрім цього, нерідко самі збирачі зі скриньками також отримують відсоток із зібраної суми за свою роботу.

Як написав на своїй сторінці в фейсбук активіст руху «Дорожній контроль»  Сергій Круглов, псевдо-волонтерська мафія працює не тільки у Львові, але й по всій Україні.

«По Україні працює ціла сітка псевдо-благодійних фондів, ниточки яких тягнуться до одних і тих самих осіб. Знайшовши на сайт благодійного фонду «Люди сильні духом» (їх представників найбільше ходить по Львову), я звернув увагу інформацію про керівника – Поляченко Олена Олександрівна. Вбивши її дані в гугл, я натрапив на цікаву статтю розслідування журналістів, де так само згадується ця особа, але фігурує вона там, як керівник зовсім інших фондів один з них БФ «Разом до мрії», - каже Круглов.

Аби не стати жертвою шахраїв, активісти радять передавати грошову допомогу лише тим волонтерським групам, результати роботи яких перевірені часом («Допоможи фронту», «Львівський лицар», «Єдина країна-Єдина армія») а також  пам’ятати, що справжній волонтер працює не за гроші.

У свою чергу, начальник ГУМВС України у Львівській області полковник міліції Дмитро Загарія закликав громадян повідомляти правоохоронцям про підозрілих волонтерів.

«Я звертаюсь до усіх небайдужих громадян з проханням і закликаю за номером 102 повідомляти правоохоронців про усі підозрілі факти збору допомоги бійцям АТО. Також можете звертатись до працівників міліції, котрі несуть службу на вулицях міста. Я особисто запевняю, що за кожним зверненням ми проведемо перевірку та надамо правову оцінку діяльності таких осіб», – йдеться у зверненні Дмитра Загарії.

Окрім цього, активістами бойкотного руху в мережі фейсбук була створена група «Ахтунг ЛЬВІВ! Псевдоволонтери, шахраї, цигани», куди також можна викладати фотографії та інформацію про сумнівних збирачів допомоги.

comments powered by HyperComments