У Львові під облрадою страйкують хворі, що потребують гемодіалізу (ФОТО)

Юлія Субота  |  Середа, 24 грудня 2014, 15:49
Сьогодні, 24 грудня, під стінами Львівської ОДА відбувся страйк хворих на ниркову недостатність.
У Львові під облрадою страйкують хворі, що потребують гемодіалізу (ФОТО)

Сьогодні, 24 грудня, під стінами Львівського ОДА зібрались хворі на ниркову недостатність та їхні родичі, аби висловити свій протест. Виною всьому відсутність витратних матеріалів, які влада не закуповує у потрібній кількості для хворих, яким регулярно потрібне очищення крові.

Як розповідає президент асоціації "Життя" Ірина Куцьо, яка також користується послугами гемодіалізу от уже 10 років, життя її та її друзів по нещастю напряму залежить від своєчасного проведення процедури, яка без вже згаданих витратних матеріалів неможлива.  

"Наша влада не може своєчасно закупити витратні матеріали, які потрібні для проведення гемодіалізу, а це означає для нас смерть. Ми всі перебуваємо в шоковому стані, бо сьогодні ти живеш, а завтра помираєш. А серед нас є 70% молодих людей, яким іще не виповнилося 30-ти років", - розповіла  пані Ірина.

Історія почалась з того, що замість 3-ох процедур на тиждень хворих перевели на двохразовий гемодіаліз, що для декого з пацієнтів є критичним. Проте таким чином, хворі, що потребують процедури зможуть "протягнути" до 15 січня, проте, для хворої людини зменшення кількості процедур рівносильна тому, аби здоровій людині дихати через раз.

До протестуючих не забарився головний лікар Львівської обласної клінічної лікарні Михайло Гичка, який взявся пояснювати чому склалась така критична ситуація. За його словами, після проведення конкурсної процедури закупівлі витратних матеріалів для гемодіалізу переможцем стало ТОВ "Лінк-Медитал". Але Антимонопольний комітет не дозволив працювати з цією компанією.
 
"Конкурсна пропозиція ТОВ "Лінк-Медикал" на 2,5 млн грн дешевша, ніж пропозиція від ТОВ "Укрпрофмед". Натомість нам не дозволили з ним працювати. 22 грудня я отримав листа від Антимонопольного комітету, а наступного дня, тобто вчора, подав у суд на рішення АМК, бо люди мають жити", – пояснив Михайло Гичка.
 
Якщо вірити його обіцянкам, то вже 29 грудня, всі пацієнти повернуться до свого звичного 3-разового гемодіалізу на тиждень. Адже всі питання з медичними виробниками вже вирішено. 

Також протягом акції протесту до пікетувальників вийшли заступник голови Львівської ОДА з гуманітарних питань Юрій Підлісний і голова департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Богдан Чечотка. Вони запевнили хворих, що все налагодиться вже ближчим часом, а вони, тим часом, зроблять все для цього можливе.

Попри всі гучні та доволі позитивні заяви керівників та влади, пікетувальники вже не ймуть на віру те, що чиновники будуть виконувати свою роботу та обіцянки, без вигоди для себе.

Ціна ж зволікань та торгів - дуже висока. Від процедур гемодіалізу на даний час залежать життя чотирьохсот людей зі Львова та області. 

 

 
comments powered by HyperComments