Через землю для учасників АТО волонтери побилися з бізнесменами

Валерій Шмаков  |  Понеділок, 10 листопада 2014, 17:53
Через спроби ініціювати виділення земельних ділянок учасникам бойових дій на Сході, майданівцям та членам їх сімей у місті Винники Львівської області виникла бійка між бізнесменами та громадськими активістами.
Через землю для учасників АТО волонтери побилися з бізнесменами

Зокрема, як розповів потерпілий правозахисник, координатор-волонтер ІГО «Допомога армії України» Олексій Дегтяренко, виділення земельних ділянок бійцям АТО було задекларовано Головою Державного агентства земельних ресурсів у Львівській області.

«Зокрема, в Брюховичах сільський голова разом із землевпорядниками запевнили нас, що 5 га землі найближчим часом буде виділено для вояків АТО. Проте, коли аналогічну пропозицію я зробив 17 жовтня на засіданні громадської ради при Винниківській міськраді, деякі депутати та бізнесмени почали мені суперечити. За їхніми словами, жодної земельної ділянки учасниками АТО у Винниках виділятися не буде. Це при тому, що зараз на фронті воюють більше 50 винниківчан», -  обурюється Олексій Дегтяренко.

За його словами, під час чергового засідання громадської ради 14 листопада, ті ж самі особи, які виступили проти виділення землі запросили до зали людей в балаклавах.

«Деякі з них мали на руках повязки «Правого сектору» та шеврони добровольчих батальйонів. Ці особи почали виштовхувати нас, казали, щоб ми забиралися з Винник. На нас посипалися удари, відбувся конфлікт прямо в приміщенні Винниківської міськради. Свідками сього було чимало активістів та винниківчан. Окрім мене тоді постраждали активісти ГО «Суверенна Україна», «Вектора Європейського розвитку «ВАРТО», та всеукраїнської спілки захисту інвалідів ЗСУ», - розповідає Дегтяренко.

Водночас у «Правому секторі» та добровольчих батальйонах відхрещуються від участі в цій провокації.

«Жоден представник «Правого сектору» не приймав участь в цьому ганебному дійстві», - повідомив координатор з правових питань «Правого сектора» на Львівщині Ярослав Мандрук.

Він також додав, що нещодавно очолив новостворену громадську раду при Держземагентстві у Львівській області, тож пообіцяв лобіювати виділення земельних ділянок учасникам АТО.

За словами Олексія Дегтяренка, волонтери вимагатимуть аби найшвидше відбулися вибори до органів місцевого самоврядування щоб поміняти владу на місцях. Також на його думку, потрібно люструвати все керівництво Державного агентства земельних ресурсів у Львівській області, яке залишилося ще з часів Януковича.

«Ми почистили владу в Києві, але нажаль залишилися місцеві князьки, які думають, що можуть прибрати до рук земельні ділянки, які виділяються державою сім’ям загиблих на Майдані і воякам АТО», - каже Дегтяренко.

Як повідомив активіст ІГО «Допомога Армії України» Юрій Дмитришин, є витяг з протоколу за 17 жовтня 2014 року, про те що власник Львівської парфумерної фабрики Ярослав Семенюк висловився проти виділення земельної ділянки військовим медикам, які рятували життя бійцям під Зеленопіллям, – Юрію Богоносу і Ростиславу Волощуку.

«А згідно рішення ВМР від 31 жовтня 2013 року цей підприємець отримав  1,0223 га землі для будівництва і обслуговування житлового будинку на вул. Забава 106. Яке він має право протестувати проти отримання клаптика землі людям, які воювали за Україну?», - запитує Дмитришин.

При цьому сам Семенюк називає активістів «Допомога Армії України» аферистами і запевняє, що також є представником громадської організації, яка мала намір увійти до громадської ради при міськраді Винник. Проте, за його словами, Дегтяренко без його відома почав створювати свою громадську раду».

 У свою чергу, голова Громадської ради при Винниківській міській раді Станіслав Філонов закликав сторони конфлікту до конструктивної роботи.

«Ніяких суперечок між членма громадської ради не має бути. Якщо у нас не вийде діалогу, я писатиму заяву міському голові щодо розпуску громадської ради. Якщо у нас не буде конструктивного діалогу, то й громадської ради не повинно взагалі бути», - зазначив Філонов.

comments powered by HyperComments