Будинок міського голови Львова обстріляли з гранатомета

Субота, 26 липня 2014, 13:51
В ніч з п`ятниці на суботу, 25 липня, о 23.30 год по будинку на вул. Стрілецька, 1, де проживає міський голова Львова разом з сім`єю, було завдано удару із протитанкового гранатомету «Муха»
Будинок міського голови Львова обстріляли з гранатомета

Снаряд влучив в кут будинку. В результаті було пошкоджено покрівлю, балку та 4 секції вікон на 3 поверсі. Зокрема осколками вибито 3 секції вікна кімнати дітей та одна секція коридору.

В цей час у будинку не було нікого. Міський голова Андрій Садовий разом з сім`єю на вихідні поїхав у Карпати.

По даному факту порушено кримінальне провадження за статтею 258 (ч.1) «Терористичний акт». Триває слідство. На місці працюють вибухотехніки та правоохоронні органи.

Як стало відомо, обстріл будинку попередньо кваліфікується як теракт.

Як розповів журналістам на екстреному брифінгу міський голова Андрій Садовий, в сьому будинку він проживає  зі своєю родиною з березня і навіть не встигли завершити ремонт.

«Від вибуху постраждали якраз вікна дитячих спалень. Як мені розповідали фахівці, коли таким снарядом стріляють по танку, він пробиває броню і тисячі дрібних осколків йдуть на ураження. Тож слава Богу, що нас з дітьми в цей момент не було вдома», - каже Садовий.

При цьому, Садовий запевняє, що йому не відомо хто б міг таке вчинити. Жодних погроз йому останнім часом також не надходило.

«В мене немає людей із якими я б мав якісь особисті конфлікти. Є політичні розбіжності, але не пригадую щоб через таке у Львові стріляли з гранатометів», - зазначив міський голова.

Водночас, за його словами, слідство братиме до уваги складну ситуацію, яка зараз є в країні.

При цьому, він з родиною не збирається переїжджати і після ремонту повернуться в будинок

«Зараз треба думати щоб не було рецедиву цього, бо найбільше хвилювання у мене за мою родину, за дітей», - зізнається мер Львова.

Також Андрій Садовий висловив від громади міста Львова співчуття рідним і близьким у зв’язку із загибеллю мера Кременчука Олега Бабаєва.

«Сподіваюся, що слідство професійно проведе свою роботу, і той хто це вчинив буде знайдений та покараний», - зазначив Садовий.

Водночас начальник міської міліції Сергій Зюбаненко не став повідомляти журналістам версії слідства щодо обстрілу будинку міського голови Львова.

«Працює слідчий і він має право вже по ходу слідства давати якісь коментарі», - зазначив Зюбаненко.

Довідка:

РПГ-18 «Муха» - радянський реактивний протитанковий гранатомет, призначений для ураження броньованих цілей і укриттів противника.

РПГ-18 «Муха» — ручний гранатомет одноразового використання. При використанні такого вигляду зброї варто дотримувати підвищені заходи безпеки. У жодному випадку не можна стріляти, якщо ззаду під кутом до 90° і ближче 30 м-кодів знаходяться люди, а також, якщо за зброєю є перешкоди ближче 2 м або якщо висота лінії вогню менше 200 мм.

Пусковий пристрій ручної гранати – гладкосвольна телескопічна конструкція, яка складається з двох елементів: зовнішньої і внутрішньої труб. Зовнішня частина виготовлена із склотканини і просочена лаком. А внутрішня – з алюмінієвого сплаву. Приціл складається з мушки і діоптра. У оправу мушки вставляється скло, на якому вже нанесені цифри, – 5, 10, 15, 20, — вони позначають дальність стрілянини – 50, 100, 150, 200 метрів відповідно.

Що стосується гранати РПГ-18, то вона складається з головної частини і твердопаливного реактивного двигуна із стабілізатором. У передній частині гранати знаходиться вибуховий заряд «Окфол». При зустрічі з перешкодою, граната виробляє електричний імпульс, що дозволяє ініціювати детонатор, а той вже приводить в дію заряд. Для більшої купчастості стрілянини граната обертається довкола своєї подовжньої осі. Після вильоту із ствола граната летить за принципом балістичного тіла, тому вона не так сильно залежить від бічного вітру.

Бойові Харакреристики РПГ-18 «Муха»

Калібр: 64 мм

Маса: 2,6 кг

Довжина: 705 (1050) мм

Дальність прямого пострілу: 135 м

Бронепробиваємість: 300 мм

Початкова швидкість гранати: 114 м/с

comments powered by HyperComments