У Львові пройшло віче з нагоди 73 річниці відновлення Української Держави (ФОТО)

Валерій Шмаков  |  Понеділок, 30 червня 2014, 22:05
Сьогодні, 30 червня, у Львові на площі Ринок відбулось віче з нагоди 73 річниці проголошення Акту відновлення Української Держави та 107-ї річниці уродин головнокомандувача УПА Романа Шухевича. На віче зібралося близько сотні людей, серед яких було чимало ветеранів ОУН-УПА.
У Львові пройшло віче з нагоди 73 річниці відновлення Української Держави (ФОТО)

Як зазначив у своєму виступі Голова крайового братства воїнів ОУН-УПА Олесь Гуменюк, сьогодні запитують чи справді потрібно це було для України проголошення Акту відновлення держави, адже йшла війна і країна горіла в огні.  

«Проте, цей Акт дуже важливий, адже тоді стояло питання бути чи не бути нації. І український народ проголосив, що має право бути господарем в своїй суверенній державі і за потреби застосує всі засоби боротьби», - каже Олесь Гуменюк.

Нагадаємо, Акт відновлення Української Держави було проголошено 30 червня 1941 року в окупованому німецькими військами Львові. Здійснений Українськими Національними Зборами, що складалися з представників національного руху, за підтримки членів оунівських похідних груп та вояків батальйону «Нахтігаль».

Збори створили уряд — Українське Державне Правління — на чолі з Ярославом Стецьком, дещо пізніше було організовано верховний державний орган —Українську Національну Раду, яку очолив колишній голова уряду ЗУНР Кость Левицький.

Акт відновлення Української Держави було проголошено в будинку «Просвіти» у Львові. На башті Князівської гори було піднято національний прапор. Львівська радіостанція повідомила про Акт населення України і передала благословіння митрополита Андрія Шептицького з цієї нагоди.

Акт 30 червня 1941 р., хоч і був несподіваний, засвідчив усьому світові і, зокрема, Німеччині, що український народ є законним господарем на своїй землі і буде її боронити власними грудьми перед кожним, хто намагатиметься потоптати волю України.

comments powered by HyperComments