Львів відзначив річницю Кенгірського повстання

Юлія Субота  |  Неділя, 29 червня 2014, 23:05
Львівщина відзначила 60-річчя відомого повстання.
Львів відзначив річницю Кенгірського повстання

Сьогодні, 29 червня, на Львівщині відсвяткували 60-річчя з моменту Кенгірського повстання, повідомляє прес-служба Львівської обласної ради.

В урочистому дійстві взяли участь не лише посадовці міської ради, а й самі учасники повстання у Кенгірі.

Зібрання почалося із молитви за всіх, хто поклав своє життя у боротьбі із несправедливістю, у наслідок політичних репресій. Трохи пізніше було вручено пам`ятні відзнаки до 60-річчя Кенгірського повстання.

"Українці - вільний і непереможний народ. Навіть у Степлагу вони утворювали свою республіку. Не страх керував ними, а прагнення свободи", - звернувся до присутніх у своїй промові голова комісії з питань бюджету Львівської обласної ради Ярослав Качмарик.

Додамо, що кенгірське повстання - це повстання політичних в`язнів Степового табору в табірному відділенні Кенгір (Казахстан), яке відбувалось впродовж 40 днів - з 16 травня до 26 червня 1954 року.У повстанні брало участь близько 8 тис. ув`язнених, більшість із них - засуджені за політичними статтями українці (а також євреї, росіяни, прибалти та інші). Всього у Степлагу було 46% українців, серед яких і воїни УПА та члени ОУН.

 

 

 

 

comments powered by HyperComments