Василь Пісний хоче відсудити у журналістів 100 тис.грн за завдані моральні страждання

Валерій Шмаков  |  Понеділок, 14 квітня 2014, 17:32
Керівник департаменту державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України Василь Пісний звернувся до суду з вимогою спростувати інформацію про свою причетність до незаконних оборудок, яку оприлюднили ряд львівських видань. Пісний вимагає стягнути з журналістів видання "Наші Гроші. Львів" Наталії Онисько та Олександри Губицької 100 тисяч гривень моральної шкоди за поширення начебто неправдивої інформації.
Василь Пісний хоче відсудити у журналістів 100 тис.грн за завдані моральні страждання

Приводом для судового позову стала стаття «З економічною злочинністю в Україні боротиметься "Антибіотик"», опублікована на сайті ZAXID.NET та іншими виданнями, у якій йшлося про маловідомі факти з біографії новопризначеного високопосадовця.

Зокрема журналісти  розповіли про те, як Пісний свого часу провів 5 місяців в СІЗО за підозрою у рекеті. Також у публікації згадувалося про чисельну нерухомість, яку Василь Пісний начебто заробив на міліцейській службі.

«Що стосується його майна було проведено журналістське розслідування, але щодо його перебування у СІЗО – це є загальновідомі речі, хоча й дещо забуті. Таким чином ми вважали за необхідне нагадати новій владі та міністру МВС Авакову про кадрову політику, яку він проводить», - пояснює головний редактор «Zaxid.net» Олег Онисько.

Як розповіла один із авторів статті та співредактор антикорупційного сайту «Наші гроші. Львів» Олександра Губицька, матеріали для статті збиралися протягом того часу, як серед журналістів побутувала думка, що Василь Пісний очолить обласне управління МВС, або отримає посаду заступника головного міліціонера Львівщини. Тож всі чекали призначення. Проте ніхто не очікував що він займе таку високу посаду у Києві.

Проте, за її словами,журналісти абсолютно впевнені в тих фактах, які опублікували, адже довго їх збирали та перевіряли.

«Ми працювали з відкритими джерелами інформації, там нічого  таємного не було. Ми підняли архів газети «Високий Замок» за 1996 рік, де знайшли інформацію про кримінальні справи. Окрім цього ми працювали з сайтом Архібудінспекції, де ми з’ясували про об’єкти нерухомості, які були збудовані в Брюховичах та львівському районі Рясне», - розповідає Губицька.

При цьому, як стверджує Олександра Губицька,  у статті було дотримано всіх журналістських стандартів.

«Ми знайшли у Василя Пісного дуже багато нерухомості, а в нього в декларації записаний будинок на 450 кв.м., у нього є автомобіль Хонда 2010 року, він носить золоті годинники, веде недешевий спосіб життя. Ми навіть зателефонували до Пісного і хотіли щоб він пояснив звідки в нього гроші на це все, та він не захотів спілкуватися», - розповідає журналістка.

У свою чергу, як повідомила шеф-редактор ТРК «Люкс» та редактор регіональних новин «24 канал» Парасковія Дворянин, їхніми журналістами були записані коментарі людей, які підтвердили  факти про які йшлося у статті.

Водночас, як вважає адвокат Юрій Ничка, в даному випадку закон дає журналістам певні гарантії. Зокрема згідно ст.17 ЗУ «Про  державну підтримку ЗМІ та соціальний захист журналістів, якщо позивачем виступає посадова особа, то суд може задовільнити моральну шкоду тільки в тому випадку, якщо в суді буде доведено злий умисел журналіста.

«Тобто якщо журналіст діяв недобросовісно, не перевірив інформацію і умисне створив негативні наслідки для позивача. Проте, думаю доводити злий умисел позивачу буде дуже складно», - каже адвокат.

Перше слухання справи призначено на понеділок, 14 квітня у Франківському районному суді Львова.

Фоо з сайту: zik.ua

comments powered by HyperComments