Що робити при виникненні надзвичайної ситуації?

Наталі Істоміна  |  Вівторок, 25 березня 2014, 00:42
Сказати, що ситуація в Україні напружена – не сказати нічого. Дії російських окупантів змушують стискатися серця мільйонів українців. У ЗМІ, окрім новин про дії військових, з’являються ще й тривожні повідомлення про те, як діяти у надзвичайних ситуаціях. Така інформація не завжди достовірна, тому вчора у ГІТ «Львівський прес-клуб» Олексій Титаренко, директор департаменту з питань цивільного захисту Львівської ОДА розповів, як діяти у випадку надзвичайної ситуації.
Що робити при виникненні надзвичайної ситуації?

«Хотілось би, щоб найстрашніший сценарій не оправдався, але готуватися до найгіршого треба. Що стосується цивільного захисту, то проводяться певні заходи підвищення готовності та реагування у разі необхідності. Зазначу, що ця робота завжди в напрузі, адже у будь-який час можуть виникнути надзвичайні ситуації техногенного характеру», – зазначив він.

Директор наголосив на тому, що важливо, щоб люди усвідомлювали те, що зараз є і те, що може відбутися. На території Львівської області є 175 сирен, які включаються оперативним черговим пунктом управління ОДА. Коли мешканці почують звук сирени, потрібно увімкнути радіо чи телевізор і повідомити сусідів і близьких. Особливу увагу слід приділити людям похилого віку та інвалідам. У ЗМІ населення повідомлять про рекомендації і поради щодо наступних дій.

«Може бути варіант, що у зв’язку із бомбоштурмуванням прийдеться негайно зайняти захисні споруди цивільного захисту. До них належать сховища, які обладнанні в інженернім відношенні, де люди можуть перебувати протягом двох діб. Протирадіаційні укриття – це простіші інженерні споруди, де населення може теж укриватися 2 доби», – розповів чиновник.

 До захисних структур  також належать найпростіші укриття: споруди підземного простору.

«Це і підвальні приміщення, паркінги, льохи, в області є і шахти, де можна укритись. Для того, аби населення знало про це, органи місцевого самоврядування розробляють план укриття населення у разі загрози виникнення надзвичайних ситуацій. Це означає, що проводиться інвентаризація фонду того, що є зараз, за чим і приймаються рішення щодо інструктажу населення», – пояснив Титаренко.

Фото: ГІТ «Львівський прес-клуб»

 

comments powered by HyperComments