На Львівщині розглядають можливість будівництва житла для кримчан

Валерій Шмаков  |  Понеділок, 24 березня 2014, 17:06
На сьогодні Львівщина розмістила у себе майже 2 тис. біженців з Криму та готова прийняти ще стільки ж. При цьому, майже половина тимчасово переселених - це неповнолітні діти. Про це під час зустрічі з представниками Меджлісу кримських татар повідомила голова Львівської ОДА Ірина Сех.
На Львівщині розглядають можливість будівництва житла для кримчан

За її словами, одночасно з кримчанами з півострова переїжджають на тимчасове проживання українці та росіяни, які мають намір зберегти громадянство України. Отримати тимчасовий притулок біженці змогли переважно у домівках мешканців Львова та області, які і взяли на себе всю координацію по розселенню кримчан.

Для поселення багатодітних сімей частково використовують санаторні заклади і приватні відпочинкові комплекси.  Окрім цього, кілька сімей було розміщено в приміщенні філіалу міжрегіонального центру реабілітації  інвалідів у місті Великий Любень. При цьому, жодних коштів на розселення біженців з держбюджету виділено не було.

У свою чергу, як повідомив голова Львівської обласної ради Петро Колодій, сьогодні розглядається можливість побудови на Львівщині окремого житла для кримчан. Уже зголосилися фірми, які мають для цього відповідні техноголії. Наразі визначається в яку суму це обійдеться та де саме його споруджуватимуть. Також не виключено, що до робіт залучатимуться студентські будівельні загони.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

При цьому, сьогодні у біженців з Криму виникають проблеми насамперед зі збереженням громадянства України, а також майна і нерухомості за місцем попередньої  їх реєстрації.  Також є складнощі з реєстрації  на теренах Львівщини, а також з призначенням соцвиплат і пенсій за відсутності  необхідних документів та особових справ одержувачів.  У юних кримчан сьогодні є проблема  продовження навчання у львівських ВНЗ. Для вирішення цих проблем голова Львівської ОДА звернулася до Кабінету Міністрів України.

Водночас, чимало переселенців мають намір шукати заробіток на теренах Львівщини. Так, фахівці центрів зайнятості провели телефонні розмови та зустрічі з майже 100 кримчанами. Кільком громадянам надано статус безробітного і досягнута домовленість з працедавцями щодо їх працевлаштування.

«Служба зайнятості надає послуги усім, хто прагне знайти роботу. Місце праці підшуковується з урахуванням рівня освіти, кваліфікації, досвіду та бажань особи. Одночасно, біженцям пропонується професійне навчання, участь у громадських  та інших роботах тимчасовго характеру, неповна зайнятість», - розповіла Ірина Сех.

Нагадаємо, Львівщина  продовжує приймати та надавати тимчасове житло мешканцям Криму, допоки на півострові зберігається напружена ситуація. Також місто Лева активно запрошує до себе  гостювати співгромадян з Півдня та Сходу країни.

comments powered by HyperComments