З перших днів і дотепер. Учорашні волонтери Майдану сьогодні формують аптечки для солдат

Борис Недільний  |  Вівторок, 18 березня 2014, 16:53
"Тонни медикаментів, куртки для майданівців просто з плеча та «мівіна» за останні гроші".
З перших днів і дотепер. Учорашні волонтери  Майдану сьогодні формують аптечки для солдат

Координатори волонтерських  служб  Львова

Це тільки фрагмент зі свіжих спогадів волонтерів Львова. Без партійних символік, політичної реклами та власної вигоди добровольці  міста Лева забезпечували життєдіяльність столичного Євромайдану. Сьогодні розповіли про деталі своєї роботи.

«Медикаментів несли настільки багато, що за перші півдня ними завалили половину приміщення "Віденської Кав’ярні". А впродовж наступних чотирьох днів люди повністю зібрали необхідну кількість ліків для потреб Євромайдану. Нам сказали перерахувати решту медикаментів і тримати у себе. Провізори їх перерахували, запакували. 18 лютого, коли у Києві почались чергові бої, ми знову почали відправляти ліки. Але вже не автобусами, як раніше. Ми почали співпрацювати з львівським хірургом, професором хірургії  Ігорем Геричем, який відправляв реанімаційні бригади на Київ. Тобто, скеровували конкретні ліки в конкретній швидкій допомозі», -  розповідає координатор зі збору медикаментів у Львові та член Комітету підприємців Львівщини (КПЛ) Лілія Бойко.

За її словами зараз, по закінченню протистояння в Києві, у Львові залишилось ще чимало медпрепаратів. Проте це шлункові, серцеві ліки, вітаміни. Їх потроху скеровують  в лікарні та будинки престарілих. На сьогодні, коли зберігається напружена військова ситуація в Криму, активісти спакували сотні спеціальних аптечок для військових. В цих наборах присутні ліки необхідні для першої допомоги пораненому. «Наразі є дуже багато медикаментів для долікарської допомоги (бинти, зеленка, йод, вата тощо). Відтак, ми приготували такі долікарські аптечки для військових і, в разі потреби, видаватимемо їх», – повідомила Лілія Бойко.

За її інформацією, за час баталій у Києві до міста Лева було направлено 150 поранених, ще  20 людей з важкими травмами відправили  на лікування за кордон . «І хоча приймаюча сторона брала всі витрати на себе, кожному хворому із зібраних людьми коштів додатково давали в дорогу по 500 євро. Постраждалим активістам,  які виписувалися з наших лікарень, видавали на руки по 3 тисячі гривень», - зазначає Лілія Бойко.

Що ж до відправки на Київ харчів, одягу та амуніції, то її за кілька місяців протистоянь відправлено тисячами. Ретельно ніхто не рахував – часу не було, проте відомо – до столиці відправлено  42  фури з різного роду провізією.

Так, один з координаторів Євромайдану у Львові – Андрій Салюк каже - всі авта  були відіслані коштами, за збір яких відповідав Комітет підприємців Львівщини. Деякі епізоди, каже пан Салюк, були дуже зворушливими.  Так один з підприємців, що привіз для відправки на Київ вантажівку з консервами, віддав разом з харчами  і куртку, в яку був одягнений, а одна старенька бабуся  принесла в пункт відправки півхлібини і три пачки «Мівіни», куплені за останні гроші,  «Жертовність наших людей просто вражає», - резюмує Олег Салюк.

Сьогодні ж пункт збору провізії тимчасово не працює – через відсутність потреби.  Проте, зазначив Салюк,  ще не остаточно – харчів, одягу та іншої провізії, як і ліків залишилися тонни. Якщо ця провізія не знадобиться на «гарячому» півдні країни, її передадуть в сиротинці та  будинки пристарілих.

Фото: прес-служба КПЛ

comments powered by HyperComments