Торговці львівських ринків вимагають прозорої орендної плати (ФОТО)

Валерій Шмаков  |  Четвер, 13 березня 2014, 22:43
Сьогодні під Львівську міську раду вийшли з пікетом підприємці із ринків «Привокзальний», «Торпедо», «Добробут» та Любінське сяйво». Торговці вимагають передати всі ринки у комунальну власність, а також прозорої сплати оренди, яка би йшла на рахунки міської ради та територіальної громади міста.
Торговці львівських ринків вимагають прозорої орендної плати (ФОТО)

Передбачалося, що сьогодні розпочнеться сесія міської ради, проте її перенесли на 27 березня. Відтак, пікетувальники кажуть, що готові вийти на акцію протесту ще раз.

У свою чергу, як розповіла уповноважений представник Львівської обласної асоціації вільних профспілок Оксана Козлова, вчора вона мала розмову з начальником юридичного відділу міськради Геленою Пайонкевич. Чиновник повідомила про створення трьох робочих груп по проблемах ринків. Проте активісти кажуть, що відповідного розпорядження ще не бачили, тож сьогодні вийшли на попереджувальну акцію.

Також, як повідомила Оксана Козлова, коли вона сьогодні зранку їхала автомобілем з дому на пікет, по її машині вистрелив невідомий. За її словами, це сталося в районі вулиці Тракт Глинянського.

«Повз дороги мене вже чатували двоє чоловіків і один з них вистрелив мені в лобове скло. Напевно це була небойова зброя, бо скло не пробило, але звук пострілу був дуже гучний. Людина, яка скоїла напад, сіла в машину Peugeot Expert Bus синого кольору та кинулася тікати. Ми з чоловіком якийсь час її переслідували, але згодом вона виїхала на Київську трасу,  де наздогнати його не вдалося», - розповідає жінка.

Напад Оксана Козлова пов’язує зі своєю громадською діяльністю. Проте, представниця профспілок запевняє, що так просто не відступиться.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Всім, хто думає, що мене можна залякати, хочу сказати, що я буду стояти до кінця і пам’ятати про Небесну Сотню. Я швидше приєднаюся до Небесної Сотні , але не кину свою справу», - каже Оксана Козлова.

Сьогодні, за її словами, основною вимогою підприємців є те, щоб оплата за оренду торгових місць на ринках була прозора і йшла на рахунки міської ради і територіальної громади міста.

«Сьогодні майже 90 % орендної плати, за яку підприємці не отримують чеків, осідає в кишенях посередників, які існують між підприємцями та міською радою. І така ситуація по всій Україні», - переконана Оксана Козлова.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Окрім цього торговці вимагають передати всі ринки у комунальну власність, проте це буде зробити не так просто. Наприклад ТзОВ «Привокзальний ринок», яке вважається господарем ринку, належать приватні приміщення, яких тут налічується більше сотні. Водночас, як каже активістка, те що це ТзОВ є власником підвалів,  не робить їх власниками всього ринку.

«На загальних зборах нашої профспілки було прийнято рішення створити колективне підприємство. Тож ми будемо пропонувати міськраді, аби люди стали користувачами споруд «Привокзального», в яких вони проводять свою господарську діяльність. Бо чим колективне профспілкове підприємство гірше ніж ТзОВ «Привокзальний ринок» в якого всього навсього 3 учасника і відносно якого відкрито 2 кримінальних провадження за побори та вимагання? Те що вони не є ефективними господарниками підтверджується і їхніми листами в Антимонопольний комітет, де вони визнають себе збитковими», - каже Оксана Козлова.

Також, за її словами, сьогодні на «Привокзальному» торговці змушені просити відвідувачів жертвувати по 1-2 грн. в скриньку на те, щоб з ринку вивозилось сміття, якого щодня тут назбирується 16 контейнерів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У свою чергу, як нагадав керівник споживчого товариства «Передмістя», голова громадської організації «Львівський народний ринок» Зеновій Саляк, по сьогоднішній день не виконано рішення виконкому міськради від  20 квітня 2012 року про перенесення ринку на площі Липневій на територію трамвайного парку на вул. Городоцькій.

Як відомо, в квітні 2012 року торгівельний майданчик на площі Липневій міська влада ліквідувала, вважаючи це стихійною торгівлею. Лише частині торговців з Липневої були запропоновані місця на ринку «Привокзальний». Тоді на знак протесту люди на 70 годин перекрили в’їзд на Грибовицьке сміттєзвалище, після чого міська влада пообіцяли організувати новий торговий майданчик на територію трамвайного депо на вул. Городоцькій.

comments powered by HyperComments