Вірний Феміді? Новий прокурор Львівщини не визнає своєї одіозності та хизується старими заслугами

Борис Недільний  |  Четвер, 13 березня 2014, 13:21
Прокурору Львівщини не дають спокою через минуле.
Вірний Феміді?  Новий прокурор Львівщини не визнає своєї одіозності та хизується старими заслугами

Володимир Гураль

До Володимира Гураля минулими днями ходили «на відвідини» представники "Афганської" сотні львівської Cамооборони та «Правого сектору». Щоправда, побачити слугу Феміди на робочому місці жодного разу не вдалось. Тим часом сам невловимий прокурор оприлюднив заяву, в якій похвалив сам же себе за оперативну та плідну роботу та заявив, що завше був вірний букві закону.

В обласній прокуратурі Львівщини застати Володимира Гураля фактично неможливо, обурюються активісти Майдану - його заступники кажуть, що шеф у відрядженні в столиці. «Інформація є різна. Є, що він зараз перебуває в Генеральній прокуратурі у Києві. Казали, що він був на місці події у місті Яворові, де згорів суд. Але у нас є інформація, що також його там і не було», - зазначає заступник командира Афганської сотні Віктор Ковалик. Та додає - громадськість Львова і надалі вимагає відставки Гураля.

Натомість, у прокуратурі мають свої аргументи на захист нового шефа - кажуть, немає доказів проти нього та й законодавчо не передбачено погоджувати призначення прокурорів з місцевою громадою. «Які є докази є того, того чи того? Закон про люстрацію ще не прийнятий. Нема в законі про прокуратуру такої статті, яка б зобов`язувала Генерального прокурора узгоджувати кандидатуру з громадою», - каже заступник прокурора Львівщини Андрій Палюх. Так, сьогодні прокуратура пропонує обуреним активістам сідати за стіл перемовин. Проте опоненти проти.

Тим часом сам Володимир Гураль, якого, між іншим, досі так і не представили широкому колу громадськості та журналістам, вирішив піти простішим шляхом та спілкуватися із людьми віртуально, через сайт прокуратури Львівської області. Так, днями він звернувся до мешканців Львівщини та заявив - всі, хто причетний до незаконних дій на Євромайдані, будуть покарані згідно букви закону, натомість невинні - помилувані.

«У першу чергу слід відновити справедливість стосовно громадян, які незаконно притягувались до відповідальності за участь у мирних протестних акціях, що нами і зроблено. Станом на сьогодні всі 34 кримінальних провадження, розпочаті відносно активістів, закриті у зв'язку з відсутністю складу злочину, а перевірки законності притягнення громадян до адміністративної відповідальності будуть завершені до 15 березня. Про результати перевірки ми обов'язково проінформуємо», - зазначає прокурор Львівщини.

Разом з тим, він обіцяє покарати тих прокурорів, через халатність яких порушені права людей. Та додає - на особливому контролі прокуратури перебуває розслідування фактів застосування міліцією фізичної сили, травматичної та вогнепальної зброї до учасників мирних акцій. Гураль оперує цифрами: слідчими розслідувались 63 кримінальних провадження за цими фактами, 29 з них, де виконано всі необхідні та можливі слідчі дії, скеровані для подальшого розслідування вже до Генпрокуратури.

Що ж до власної персони, то Володимир Гураль заявляє - завше був вірний принципам правосуддя та в житті не виконував злочинних наказів. Так, до своїх патріотичних заслуг новоспечений прокурор Львівщини зараховує, зокрема, відмову відкривати кримінальні справи щодо опозиції в листопаді  2004 року.

Чи допоможуть всі світлі сторони Володимира Гураля втримати йому портфель прокурора Львівщини, наразі невідомо. Відомо, що під тиском громадськості новоспечена голова обласної адміністрації  Ірина Сех звернулась до свого однопартійця, генпрокурора-«свободівця» Махніцького з проханням переглянути відповідне кадрове призначення.

Більше того, відомо, що 12 березня Генпрокуратура, залучивши фахівців підрозділу внутрішньої безпеки, розпочала перевірку діяльності Володимира Гураля.

Фото: ipress.ua

comments powered by HyperComments