Львів долучився до міжнародного флеш-мобу з читання "Заповіту" Шевченка (ВІДЕО)

Валерій Шмаков  |  Неділя, 9 березня 2014, 21:26
Сьогодні, 9 бересня, у 200-річчя Великого Кобзаря влаштували міжнародний флеш-моб, в рамках якого українці в різних куточках світу збиралися о 12.00 за місцевим часом та читали поезію Тараса Шевченка. Ініціаторами акції виступили студенти Українського католицького університету та Університету банківської справи НБУ.
Львів долучився до міжнародного флеш-мобу з читання "Заповіту" Шевченка (ВІДЕО)

Як розповіла керівник прес-служби Університету банківської справи (УБС) Національного банку України Наталя Кузьма, метою флеш-мобу було показати, наскільки велика кількість українців в світі та яка популярна, актуальна та чудова поезія Шевченка.

Загалом, прийняти участь у флеш-мобі зголосилися українці з різних куточків США, зокрема, штатів Коннектикут та Нью-Джерсі), Канади, Італії (Рим), Польщі (Варшава), Великобританії (Ковентрі), Чехії, Австрії (Грац), ПАР (Кейптаун), Німеччини, Австралії  (Мельбурн), Швеції  (Стокгольм), Естонії, Греції  та Іспанії.

За словами Наталії Кузьми, аби повідомити українців за кордоном про акцію їхні  контакти доводилось шукати через кредитні спілки, організацію «Пласт» та Український католицький університет УКУ.

У Львові ж «Заповіт» на сцені Євромайдану виконали вокальні хори Університету банківської справи «Аверс» та «Ва-банк», які у своїх здобутках мають гран-прі і перші місця у різних міжнародних конкурсах.

Разом з тим організатори флешмобу закликали учасників записувати читання «Заповіту» на відео і надіслати в УКУ чи УБС НБУ. Згодом з них буде змонтовано невеликий фільм, де кожна наступна фраза поезії чи «Заповіту» читатиметься різними учасниками. Свої відео можна надсилати на електронну скриньку [email protected] або spekа@ukr.net.

Та сьогодні львів’ян чекала ще одна атракція. Люди на Майдані були вражені, коли на сцену вийшов японець і граючи на бандурі, заспівав «Заповіт» Тараса Шевченка. Як виявилось, хлопця звати Чарлі Сакума і він приїхав в Україну з Канади, де вперше познайомився з українською культурою і відтоді зацікавився нею.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Я побачив український танець, закохався в нього і після того почав грати на бандурі. Це було вже більше 10 років тому. А зараз я мешкаю у Львові та виробляю бандури на фабриці музичних інструментів «Трембіта». На весь світ така бандурна фабрика є тільки у Львові», - розповідає Чарлі Сакума.

Цікаво те, що знаючи на пам'ять «Заповіт», Чарлі майже не володіє українською. Тож він просто завчив вірш на пам'ять. За його словами на це йому пішло 2 роки, проте каже, що слова пісні дуже гарно звучать і лягають на музику.

comments powered by HyperComments