Експерти оцінили "майданну" журналістику

Наталі Істоміна  |  Середа, 5 березня 2014, 11:23
Нещодавно у Львівському прес-клубі відбулося засідання на тему: «Майданна журналістика": що домінує - професіоналізм чи громадянська позиція?». В рамках заходу експерти дискутували з приводу того, які якості повинні домінувати у журналістові і яким чином вони мають впливати на професійну діяльність.
Експерти оцінили "майданну"  журналістику

    Роман Шостак, модератор заходу, зазначив, що журналістам під час громадянських акцій, суспільно-політичної кризи важче доводиться, ніж іншим. Тому що вони ще й зобов’язані дотримуватися журналістських стандартів, тоді як інші автори можуть абсолютно віддаватися творчості. Присутні експерти висловили свої думки з цього приводу.

    Алім Алієв, медіаконсультант експертної компанії «Про. Мова» вважає, що Євромайдан підвищив відповідальність журналістів перед своїми читачами, слухачами, глядачами. «Журналіст розуміє, що в нього така ж висока відповідальність як, наприклад, у тих самих медиків, які працюють в бригадах швидкої допомоги. Тут можеш поранити словом і ти можеш ескалувати конфлікт. Я знаю, як київські медіа робили цілі центри, які перевіряють інформацію на те чи відповідає вона дійсності. Це дуже важливо подавати своїй аудиторії перевірену, достовірну інформацію» - розповів експерт.

    Соломія Федина, координатор громадського сектору Євромайдану вважає, що громадянська позиція повинна бути присутня завжди. Проте, вона може бути лише у людини, яка розуміє відповідальність обраної професії і відповідальність за свої конкретні дії. «Громадянська позиція – це позиція, яка передбачає правду, честь, інтерес своєї держави до своєї нації, принаймні в нашому конкретному варіанті. Визначає дотримання основних засад моралі, честі і гідності. Мені видається, що саме не майданна журналістика, а Майдан став певним чистилищем для багатьох журналістів сьогодні» - розповідає координатор.

    Соломія Федина стверджує, що інформації було більше, ніж достатньо, тому одразу постало питання: подавати перевірену інформацію чи подавати так як є і що з того буде. Одразу стояло питання чию сторону приймати чи не приймати. «На жаль, дуже багато журналістів виконують замовлення. Мені особисто мої друзі-кримські татари телефонували із Криму і казали, що у багатьох ЗМІ у Криму сьогодні педалюється питання, що в Західній Україні збираються війська, щоб атакувати Крим. Це поширили ніхто інший як журналісти. З іншого боку, велика подяка тим журналістам, які з першого дня зайняли позицію честі. Мені здається, що найважливішим критерієм журналістів є правда і люди мають можливість самі зробити висновок з тої правди» - переконана громадський діяч.

    Другим важливим критерієм координатор вважає заклик «Не зашкодь». На її думку, саме журналісти можуть сказати якусь одну річ так, що завтра почнуть стріляти.

Фото: Валерій Шмаков

comments powered by HyperComments