Добровольці Самооборони пройшли тренінг із психології

Наталі Істоміна  |  Неділя, 23 лютого 2014, 23:41
Кульмінаційна мить революції вже відбулася і прийшов час переводити боротьбу в інший формат. Про це сьогодні заявив Валерій Веремчук, керівник Львівської Самооборони перед початком тренінгу "Конфліктологія, маніпуляції та практичні методи попередження провокацій". Захід проводив Юліан Верста, психолог-практик, завідувач психологічної служби ЛНУ ім. Івана Франка. Тренінг був призначений для добровольців Самооборони майдану та всіх охочих.
Добровольці Самооборони пройшли тренінг із психології

    Валерій Веремчук зазначив, що сподівається, що сьогоднішній тренінг допоможе поліпшити добровольцям самооборони свою роботу. «Станом на сьогодні ні ті тушок ні диверсійних груп у Львові вже по факту не існує. Тому що ті, хто замовляв їхню роботу втекли з країни. Тому активність і агресію потрібно переводити у мирне русло і мирне вирішення всіх конфліктних ситуацій. Саме тому для людей, які задіяні у Самообороні важливо перебудуватися і відпочити» - зазначив керівник Самооборони.

    Очільник Самооборони зазначив, що в Києві вже змінені злочинці, які були керівниками і виконували злочинні накази. Хто втік, хто ховається, але силові структури перейшли під контроль опозиційних депутатів. «Хоча правоохоронці не надто хочуть працювати з нами після того як їхніх райвідділів не стало» - зізнався п.Валерій.

    Юліан Верста розпочав свій тренінг із розповіді про Стенфордський тюремний експеримент. Його у 1971 році здійснив американський психолог Філіп Зімбардо, досліджуючи як впливає обмеження свободи та тюремного оточення на психіку людини, а також як впливає нав'язана людині соціальна роль на її поведінку. Добровольці грали ролі в'язнів та охоронців в імпровізованій в'язниці, влаштованій у корпусі кафедри психології. Учасники швидко адаптувались до своїх ролей. Ніхто не сподівався, проте почали виникати по-справжньому небезпечні ситуації. Кожен третій охоронець виявився схильним до садизму, а в'язні були надто морально травмовані, двоє з них завершили експеримент достроково. Зімбардо припинив експеримент достроково, через шість днів після його початку.

    Психолог провів паралель між даним експериментом та працівниками силових структур. Юліан Верста стверджує, що вони маючи зброю прагнуть нею скористатися без особливої потреби. «Зброя якою користується правоохоронець в ідеалі не повинна бути застосована. Пістолет в кишені не для того, щоб ним користуватися кожен день» - стверджує психолог.

    Під час тренінгу п.Юліан розповів ще багато важливих речей із теорії і практики конфлікту. Мої особисті сподівання щодо заходу виправдані не були, оскільки я очікувала почути чіткі інструкцій щодо того, як слід діяти, коли невідомі погрожують битою. Проте, безумовно представлена інформація буде корисною як для добровольців Самооборони, так і для інших людей. Напруженість суспільства відчувається навіть у повітрі, тому спільними зусиллями її потрібно нейтралізувати.

Фото: Ресурсно-кадровий центр

comments powered by HyperComments