У Львові розпочались масові заворушення: люди захоплюють райвідділи і палять прокуратуру

Валерій Шмаков  |  Середа, 19 лютого 2014, 07:43
У Львові учасники протестів вчергове захопили обласну держадміністрацію, після чого взяли штурмом обласне управління міліції, прокуратуру, СБУ, податкову інспекцію, кілька райвідділів міліції та запалили казарми внутрішніх військ на вул. Стрийській.
У Львові розпочались масові заворушення: люди захоплюють райвідділи і палять прокуратуру

При цьому, часто захоплення адмінбудівель супроводжується підпалами, погромами та іноді мародерством. Зокрема, перш за все люди увійшли в приміщення Львівської ОДА, яку нещодавно було звільнено, а барикади розібрано. Після цього натовп радикально настроєних молодих людей вирушив до Головного управління МВС у Львівській області на вул. Григоренка 3. Мітингувальники розбили вікна, виламали двері та увірвалися до приміщення. Працівники міліції цьому майже не перешкоджали. Також було сильно пошкоджено сервери і бази даних, які працювали  в одній з кімнат. Перед входом розпалили велике вогнище, у якому спалювали документи, які мітингувальники виносили з управління.

В цей час частина міліціонерів вже покинули приміщення. Після того, як вони вийшли натовп, позривав з них верхній одяг, погони та інші відзнаки. Водночас інша частина міліціонерів разом з начальником ГУ МВС у Львівській обл. Олександром Рудяком ще залишалася на верхніх поверхах будівлі. Відтак, мітингувальники зробили для них коридор і закликали добровільно здати приміщення. Після перемовин деякі міліціонери все ж вийшли, хоч мітингувальники зустрічали їх не вельми привітно. А Олександр Рудяк заявви, що залишатиметься чергувати в управлінні разом з кількома міліціонерами, так як того вимагає статут.

Після цього більшість мітингувальників залишили управління та попрямували до обласної прокуратури. Це відомство чекала та ж доля, що й будівлю на вул. Григоренка. Окрім розбитих вікон і потрощених меблів в будинку ще й розпочалася невелика пожежа, а захоплені документи мітингувальники просто викидали з вікон.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поміж цим сталася коротка сутичка на контрольно-пропускному пункті частини внутрішніх військ, яку мітингувальники блокують ще з часів перших заворушень на Грушевського. Блокувальники цього разу перейшли в наступ увірвавшись на територію частини. Військовики у свою чергу відповіли їм світошумовими гранатами. В результаті протистояння загорілася барикада, якою перекривали виїзд з частини, КПП та казарми. Їх згодом приїхали гасити до 5 пожежних машин. В цей час між мітингувальниками та вевешниками тривали перемовини як саме солдатів будуть роззброювати. Тож як стало відомо, частина амуніції внутрішніх військ уже дісталася мітингувальникам.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тим часом, люди які брали участь в захопленні прокуратури, вирушили до Галицького райвідділу міліції, який розташований поряд. Радикали потрощили та перевернули деілька міліцейських автівок, припаркованих біля входу і увірвались всередину приміщення через вибиті шибки. Частина міліціонерів швидко залишили райвідділ, у одного з них обличчя було в крові. Проте на першому поверсі один з міліціянтів сам себе закрив в ізоляторі, очевидно таким чином аби вберегти себе від гніву радикалів, які трощили все, що бачили.

Після райвідділу люди пішли захоплювати Управління СБУ. Спершу біля автомобільних воріт будівлі між мітингувальниками і адміністрацією тривала суперечка, проте незабаром почався штурм. Активісти виламали ворота та увірвались в подвір'я. Перше, що вони побачили, були палаючі купи паперу, які есбеушники намагалися швидко знищити прямо посеред двору.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мітингувальники заходилися вибивати двері в приміщення. Та згодом увагу радикалів привернули автівки в гаражі СБУ, тож незабаром деякі з них швидко запалали.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вогонь зявився і в двох вікнах будівлі. Після цього хтось навіть викликав пожежників, та до місця загоряння активісти пропустили лише одну машину, а щодо інших велися суперечності.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Також цієї ночі учасники протестів захопили будівлю головного управління Міністерства доходів і зборів у Львівській області, проте мабуть завдяки виваженому тону керівництва податкової , це відомство наразі залишається неушкодженим. Хоча пляшки із легкозаймистою сумішшю мітингувальники при собі мають.

Окрім цього, як повідомив кореспондент «Справжньої Варти» із місця події, серед учасників протестів чути заклики захопити Інститут внутрішніх справ, Управління ДАІ та спалити супермаркет «Епіцентр», власником якого є депутатрегіонал.

Більше фото тут:

comments powered by HyperComments