У Львові незрячі бандуристи вимагали від казначейства виплатити їм зарплату

Валерій Шмаков  |  Середа, 12 лютого 2014, 23:30
Сьогодні, 12 лютого, колектив капели «Карпати» Українського товариства сліпих провів пікет під стінами ГУ Державної казначейської служби Львівщини. Незрячі бандуристи вимагали виплатити їм заробітню плату, яку боргує їм казначейство.
У Львові незрячі бандуристи вимагали від казначейства виплатити їм зарплату

За словами працівників капели, на сьогодні їм не виплачено заробітню плату за грудень 2013 року в розмірі 10, 4 тис грн, та майже 46 тис.грн за січень цього року. Також, як повідомили учасники капели, держказначейство уже не вперше затримує їм заробітню плату. Зокрема, торік, за їхніми словами, вони жодного разу не отримали зарплату вчасно.

Протестувальники принесли з собою плакати з надписами «Не вбивайте пісню!», «Капелі «Карпати» віддайте зарплати!», «Не руйнуйте колектив, казнокради!» та влаштували невеликий музичний флешмоб, граючи на бандурах.

Водночас, як заявив начальник Головного управління Державної казначейської служби у Львівській області Петро Могиляк інформація про те, що 2 місяці казначейство не виплачує заробітню плату капелі бандуристів, не відповідає дійсності.  За його словами, минулого року капелі були передбачені видатки з бюджету як фінансова підтримка розміром 690 тисяч грн., які й  були профінансовані в повному обсязі.

«Стосовно тих 10 тис.грн, про які говорять працівники капели, вони були повернуті в бюджет, і це не була заробітня плата. Це була виплата відряджень та інших витрат. Вся зарплата в 2013 році була виплачена в повному обсязі. Інше питання, якщо у вас не вистачало асигнувань, тобто на рахунку не було достатньо коштів для виплати зарплати,  це не є питанням  до казначейства», - сказав Петро Могиляк бандуристам.

«Питання в тому, що їхнього асигнування не вистачає для виплати зарплати. Що стосується поточного бюджетного року,  для капели «Карпати» були відкриті асигнування в обсязі 46 тис.грн.», - заявивМогиляк.  Також він звернув увагу на те, що капела бандуристів є одержувачем бюджетних коштів і отримує фінансову підтримку за кодом бюджетної класифікації  26/10.

«Тобто, це не є пряма зарплата і держава тільки підтримує дану організацію в частині надання їй фінансових асигнувань. Сама виплата зарплати може здійснюватися як з бюджету, так і з інших джерел», - зазначив Петро Могиляк.

Водночас, учасники капели у разі неотримання заробітної плати готові й надалі проводити акції протесту під казначейством. При цьому, запевняють, що до саморозпуску капели «Карпати» справа не дійде.

«Саморозпуску  ми не хочемо, тому що ми працюємо з 1990 року і у нас є дуже багато напрацювань і творів по різних музичних тематиках. Ми єдина капела незрячих бандуристів в світі. Вважаю, що це досягнення не варто губити. У нас зарплата всього 1,5 тис.грн. Це не є багато. Якщо порівняти, наприклад,  з національною капелою бандуристів в Києві, у них зарплата в 4 рази більша і їх фінансують вчасно», - каже учасник капели Андрій Панько.

comments powered by HyperComments