Корисна порада підприємцям

Ольга Сало, Громадянський рух «Відсіч»  |  Понеділок, 11 жовтня 2010, 12:06
Все в житті взаємопов’язано. Ті, що мали себе за розумних і поміркованих, не поспішали втручатись у питання, які не стосуються їх безпосередньої справи. Тепер вони можуть нарешті побачити: держава – це цільний механізм. Неможливий розвиток і поступ однієї складової механізму, якщо інші елементи не мають можливості розвиватись.

Правом на вільну і чесну підприємницьку діяльність не можливо скористатись, якщо порушуються інші права людини. Тому захист виключно фахових специфічних інтересів і байдужість до інших – така позиція безрезультатна.

Коли громадські активісти відстоювали право мирних зібрань у країні – вони робили це зокрема для того, щоб, будь-хто інший мав можливість безпечно відстоювати свої інтереси, коли виникне така потреба. Ці люди діяли без масової підтримки та участі самих підприємців.

Молодь, яка виступала проти свавілля міліції, змусила її чільників пояснювати, чому міліція стає засобом тиску, а не захисту. Підприємці до цієї справи теж не докладали зусиль і не надавали допомоги тим, хто йшов захищати правду і закон.

Коли активні громадяни виходили на захист свободи слова, вони відстоювали також і для підприємців можливість бути поінформованими щодо законодавчих ініціатив у владі. Серед протестантів знову не було підприємців.

Зараз не можна закривати очі на те, що роблять з мовою, з освітою і наукою, з виборами. І обов’язково хтось буде протестувати і працювати на відстоювання національних інтересів. Але їм нічого не вдасться. Підприємці будуть приречені, якщо не зрозумієте цього. Адже все пов’язано.

Українці останні кілька років показали, що заслуговують на таку владу, яка є зараз. Всі складові суспільства показали унікальну нездатність брати на себе мінімальну відповідальність за процеси в країні. Нездатність самоорганізовуватись задля системної дії, а не одноразового емоційного вихлопу. Така нездатність не повинна бути характерною ознакою українців.

Зараз ще не пізно. Адже нам самим необхідно творити умови для себе ж. Це буде складно і не одразу. Це вимагає жертв, тобто добровільної згоди на певні власні втрати: час, гроші, праця, інші ресурси – будь яка дія вимагає інвестицій.

Ніщо не дається задарма. Особливо свобода. Навіть свобода займатись підприємницькою діяльністю.




 

comments powered by HyperComments