СБУ дискредитує Україну та президента - експерт

Вівторок, 29 червня 2010, 09:36
СБУ завдала удару по міжнародній репутації України президента Віктора Януковича. Таку думку озвучив директор Інституту Горшеніна Володимир Фесенко в опитуванні проведеному інститутом, щодо затримання 26 червня керівника українського офісу Фонду Конрада Аденауера Ніко Ланґе в аеропорту "Бориспіль".
СБУ дискредитує Україну та президента - експерт

"Адже Віктор Федорович дуже піклується про те, аби мати респектабельний вигляд в очах заходу", - додав він.  Фесенко не виключає, що цим інцидентом президента навмисне хотіли підставити.

"Можливо, цей інцидент якраз і спрямований на те, аби зіпсувати відносини нового українського президента із західними партнерами? Але тоді виникає ще одне питання: а в чиїх інтересах діяла СБУ, провокуючи інцидент у Борисполі?", - сказав експерт.

Він зазначив, що все це сталося на тлі підготовки візиту президента України до Німеччини, який має відбутися в серпні.

Політолог вважає, що у випадку якщо "бориспільський інцидент" пов`язаний з критичними оцінками Ланге на адресу нового політичного режиму в Україні, то очевидним є посилення ідеологічної складової в діяльності СБУ.

"Зовні це нагадує дії російської ФСБ, яка так само діяла проти деяких міжнародних організацій, які працюють в Росії. Ну а якщо пригадати й інші недавні "інциденти" за участю СБУ, то напрошується аналогія із методами КДБ", - додав Фесенко.

За його словами, якщо нинішні дії СБУ "просто примітивна й незграбна "гра" в політичну спецслужбу, яка "охороняє режим", тоді це ще півбіди".

"Але якщо СБУ бере на себе політичні й ідеологічні функції, тоді підтверджуються гірші підозри і побоювання з приводу тенденцій розвитку нового політичного режиму в Україні", - додав політолог.

Фесенко впевнений, що з погляду міжнародної політики "бориспільський інцидент" є серйозним ударом по міжнародній репутації України і двосторонніх відносинах з Німеччиною - найбільшою і однією з найвпливовіших країн Євросоюзу.

Водночас директор Київського Центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський зазначив, що говорити про початок згортання демократії поки що рано.

"Ніхто не інтерпретував як початок згортання демократії те, що свого часу до України не впускали російських експертів чи політиків, що було обурливо, - їх справді не пустили. А Ланґе впустили", - сказав він.

"Мені видається, що це приватна думка нинішніх відповідальних чиновників про те, хто може бути персоною нон грата, і хто веде антиукраїнську, як їм здається, діяльність", - зазначив політолог.

"Але коли справа дійшла до високих інстанцій, мабуть, було ухвалено рішення, що шкурка вичинки не варта. Створення проблем в міжнародних відносинах через постать другорядну, неполітичну, не має сенсу", - вважає експерт.
 

comments powered by HyperComments