Київська «зелень» з харківським корінням

Ігор Троїцький  |  Середа, 19 травня 2010, 16:42
У столиці останній місяць активно рекламується нова політична партія – "Зелені". Керівник партії - Олександр Прогнімак, доволі відома особа, начальник Державного управління захисту навколишнього природного середовища, депутат Київради від Партії регіонів. А ще відомий шанувальник мистецтва, колекціонер, драматург, одним словом постать непересічна. До професійної діяльності Прогнімака київські екологи вже кілька років висловлюють серйозні претензії.
Київська «зелень» з харківським корінням

Окремі спостерігачі вже встигли припустити, що новий проект підтримано «регіоналами». Мета – збільшити свій поки що відносно невеликий столичний електорат, проте якісь висновки ще передчасні. Власне, сама партія "Зелені" не зовсім-то і нова. Міністерством юстиції України вона зареєстрована ще 16 жовтня 2008 р., тільки називалась по-іншому - "Воля".

А політична партія «Воля» має питомо харківське коріння. Можна сказати, що саме вона була останньою суто політичною волею свого натхненника – Олександра Протаса. Ще нещодавно цей харківський бізнесмен епатував публіку далеко за межами міста. Політична активність Протаса-старшого (так його звикли йменувати в Харкові, бо сім’я має ще молодших братів, теж бізнесменів) була подібна до виверження вулкану – тривала недовго, проте бурхливо.

Шалені зусилля та гроші витрачались на утримання великого штату агітаторів, штабістів, журналістів, на видання власної газети, на сайт. Була створена власна громадська організація «Харків – сильний регіон». Абсолютно не шкодували грошей на телевізійну картинку з Олександром Миколайовичем, який будував дитячі майданчики, дарував автомобілі міліції, створював альтернативи в комунальному господарстві, всього й не пригадаєш. Заради чого?

Головною мішенню для Протаса спочатку була харківська міська влада, притому не Партія регіонів як така, а саме персоналії міського голови та секретаря – Михайло Добкін і Геннадій Кернес. Але апетити Протаса-старшого виявились невгамовними, він жадав усього і зараз, тому число його недругів прогресувало геометрично. За рахунок, звичайно, колишніх союзників.

Він відіграв значну роль у кампанії «Нашої України» в достроковій парламентській кампанії 2007 р. Після цього Протас замахнувся на контроль в усій обласній організації НСНУ. Партійне рейдерство наштовхнулося на логічний спротив інших впливових на Харківщині «нашоукраїнців», серед яких був й голова обласної адміністрації Арсен Аваков. Внаслідок гострого конфлікту й без того слабка організація фактично розкололась. А Протас, спіймавши облизня в рідній партії, спрямував власну гіперактивність на державні органи. Йому завжди були притаманні невгамовні апетити в різних сферах, притому без жодного раціонального пояснення.

Наприклад, восени 2007 р. Олександр Протас фактично створив на Харківщині органи ведення Державного реєстру виборців: забезпечив призначення «своїх» людей, простимулював їх роботу всіма доступними для бізнесмена засобами. Після цього втратив інтерес до реєстру та переключився на справжнє золоте дно – будівництво. В першій половині 2008 р. він фактично взяв під контроль обласний Державний архітектурно-будівельний контроль (ДАБК). Від того моменту стогін всіх харківських забудовників був чутний аж у столиці. Їх нещадно штрафували, зупиняли ведення робіт, провокуючи великі збитки.

Одночасно політичний ентузіазм Протаса-старшого поступово випаровувався. Помітних зрушень на ґрунті повалення Добкіна не відбулось, проте кількість нових ворогів перевищувала всякі межі. Скандали навколо харківського ДАБК сколихнули й профільне міністерство, й обласну адміністрацію, власники будівельних компаній з мільйонними статками виходили на вуличні пікети.

Вже на зльоті політичної кар’єри Протас вирішив створити власну політичну силу, щоб все було як у людей. За порадою консультантів він профінансував одночасне створення аж двох нових партії – «Воля» і «Авангард», проте швидко втратив до них інтерес. Заключний етап легалізації партій припав вже на нещасливий для їх спонсора період, тому зареєстровані восени 2008 р. в Мінюсті партії легко були підхоплені дрібними харківськими менеджерами з оточення Протаса, які їх і очолили.

Майже два роки обидві «сили» перебували в звичному для наших партій режимі анабіозу, і ось зараз «Воля» ожила під новою назвою. До речі, Олександр Протас після змушеного виїзду з Харкова працював у тому ж відомстві, що і Олександр Прогнімак, новий голова колишньої «Волі». Кілька місяців Протас очолював одне з управлінь Міністерства охорони навколишнього природного середовища. Може й сам ще випливе?

За чутками, інша партія – «Авангард» теж найближчим часом може змінити і назву, і хазяїна, і прописку. Якщо спародіювати генія, буде так: «раз баблом нагріта сила, вік не охолоне»?  

comments powered by HyperComments