Львівську обласну адміністрацію захопили мітингувальники

Наталі Істоміна  |  Субота, 25 січня 2014, 17:03
У Львові мітингувальники захопили і утримують будівлю обласної державної адміністрації. Ініціативна група оголосила, що блокує адміністрацію і бере владу в свої руки.
Львівську обласну адміністрацію  захопили мітингувальники

  Приміщення ЛОДА [- у місті, як і в більшості обласних і районних центрів України, місцеві ради і державні адміністрації розташовані в одній будівлі]  захопили 23 січня. У цей же день мітингувальники змусили голову Львівської облдержадміністрації Олега Сала написати заяву на звільнення. Близько 13.00 біля приміщення зібралися тисячі людей із синьо-жовтими прапорами, які  були з жалобними стрічками (того дня у Львові оголосили жалобу за активістами, вбитими на Майдані у Києві). Люди вимагали від очільника області виразної реакції на політичні події, які відбуваються у країні. До того Олег Сало не давав жодної оцінки подіям, які стосувалися Євромайдану. Коли ж високопосадовець прибув на місце, люди дали йому папір і ручку, і змусили писати заяву на звільнення. Олег Сало так і зробив. Проте згодом голова обласної адміністрації повідомив, що написав заяву під тиском, таким чином відставка стала своєрідною НЕДОвідставкою.

Вже від 24 січня приміщення обласної державної адміністрації у Львові є своєрідним епіцентром революційних подій. Тут розмістилися волонтери, як розносили їжу і чай для мітингувальників, медики та представники народної самооборони. Охочі могли пожертвувати кошти на користь революції. Слід сказати, що  присутні робили це достатньо жваво.

Андрій Соколов, комендант народної самооборони у коментарі для „Справжньої Варти” зазначив, що утримується приміщення обласної ради, яке перед цим незаконно утримувала Львівська державна адміністрація. „Ми впроваджуємо у життя рішення Львівської міської ради про розірвання договору оренди. Ми здійснюємо пряме народовладдя. Тим самим ми делегітимізуємо владу президента” – сказав комендант.

Сьогодні буде створений виконком Львівської обласної ради, який буде виконавчим органом. „Це перший серйозний крок. Виконком повинен обрати виконавчу структуру у свої руки. Але процес від створення до переобрання невідомо скільки може тягнутися. Якщо ми цей процес не підштовхнемо якимись діями, то він може тягнутися місяцями” – зазначив також Андрій Соколов.

У приміщенні „Білого дому” чергують медики. Тарас, працівник медичної служби розповідає, що чогось складного немає,  „не рахуючи того, що хтось чхнув”.  „Слава Богу, поки що все спокійно. Проте, ми намагаємося мати потрібний запас ліків, щоб бути максимально до всього готовими. Люди приносять все нові і нові ліки і ми стараємося оперативно  реагувати на ситуацію” – зазначає волонтер. Тарас також розповів, що медики були на похороні Юрія Вербицького. „Все обійшлося спокійно. Проте, було велике скупчення людей, тому присутність лікарів була дуже важливою”.

На місці подій багато волонтерів розносять їжу і напої. Їх готують на місці або ж використовують ті, які приносять люди. Ніхто не береться робити прогнозів, скільки часу це все триватиме. Проте, волонтери в один голос заявляють, що перебуватимуть тут стільки скільки буде потрібно.

Більшість волонтерів ходять у медичних масках. Представники „Правого сектору”, які зайняли частину приміщення, одягнуті переважно у спеціальні маски. Формуються групи самооборони.

Активісти, які тимчасово розмістились у ЛОДА,  розпочали агітацію народу за повсюдне здійснення принципів самоорганізації і найшвидше встановлення прямої влади загальних зібрань. Вони виступають проти підпорядкування уряду опозиції, який обстоює інтереси бізнесу і зраджує інтереси народу.

Фото: Zaxid.net


 

comments powered by HyperComments