«Батьківщина» втратила в парламенті півтора львівські «багнети»

Олекса Олич  |  П'ятниця, 17 січня 2014, 10:51
16 січня, в чергове програвши разом з іншими опозиціонерами протистояння в парламенті з регіоналами, допустивши прийняття цілого пакету законопроектів та, головне, державного бюджету на 2014 рік, Яценюк з пересердя вирішив хоч десь, хоч якимось «успіхом» потішитися. А тому на терміновому засіданні фракції ухвалили рішення виключити з фракції колегу - Романа Забзалюка.

Роман Забзалюк - незламний багнет невидимого фронту

Не всі знають, що цей 53-річний депутат трьох скликань - родом зі Львова, навчався у Львівському вищому військово-політичному училищі. При чому, «багнет» справді бойовий - підполковник запасу, учасник бойових дій в Афганістані, заступник командира окремої розвідувальної роти спеціального призначення, був поранений. Володіє коричневим поясом з рукопашного бою. З 1999 року – незмінний голова Миколаївської обласної організації «Батьківщини». А, отже, користувався довірою Юлії Тимошенко. Коли ж у її приватному господарстві на крісло керівника всівся Яценюк, взаємовідносини з ним у Забзалюка не склалися. Старий партієць з армійською відвертістю неодноразово критикував «фронтозмінівського зайду».
Ще 3 грудня Роман Забзалюк несподівано повідомив про складання депутатського мандата у зв’язку з незгодою зі ситуацією, що склалася в країні. Мовляв, «окремі представники політичних сил – як з однієї сторони, так і з іншої - штовхають країну, фактично, на пряму конфронтацію і на кровопролиття», «хтось грається в політику, а в результаті постраждає народ України, і ми втратимо країну». І завершив свою заяву тоді словами: «Я був і залишаюся на стороні народу».
Відповідну заяву до секретаріату він тоді подав, проте, станом на 16 січня, на сайті Верховної Ради все ще перебував у статусі народного депутата. Подейкують, що поспішно поданий документ він вже забрав, і планує влитися до складу нової депутатської групи, яку зараз активно формує в парламенті Петро Порошенко. Що ж, цілком можливо.
Варто згадати, що Забзалюк вже уславився одним «шпигунським» скандалом. 23 грудня 2011 року на пленарному засіданні парламенту вже було оголошено про його офіційний вихід із фракції «БЮТ-Батьківщина», причини тоді не пояснювалися. Згодом, 8 лютого 2012 року Забзалюк заявив про своє повернення до фракції, пояснивши, що він проводив «спецоперацію», задля того щоб довести факти підкупу представниками влади парламентарів від опозиції. Можливо, і цього разу його відправили «у розвідку» - з’ясувати, наскільки «шоколадні» умови в ПоROSHENка?
Інша сьогоднішня втрата «Батьківщини» може кваліфікуватися як «пів багнета» з двох причин. По-перше, вона не є незворотною, а тимчасовою, а по-друге львівський банкір Степан Кубів, особливо у порівнянні із Забзалюком, на статус «багнета» може претендувати хіба що з фантастичним перебільшенням. Займався б чоловік, згідно Григорія Сковороди, своїм «сродним трудом» - рахував пожертви для Майдану, в Будинку профспілок теплі речі видав тощо. Робота ж потрібна, і Кубіву добре вдається. Так ні ж, знову відчув себе воїном і втрутився в сутичку біля кабінету голови Верховної Ради Рибака. В результаті журналісти помітили його в кулуарах парламенту, за процесом вмивання обличчя від крові. На запитання про його стан, войовничий банкір відбувся мовчанкою і подався із розсіченою губою до власного кабінету. Лише згодом його помічники підтвердили: так, Кубів отримав удар в обличчя від одного з регіоналів. Але отримав не просто так, а коли намагався захистити  депутата від УДАРу  Марію Іонову.

Степан Кубів, комендант Будинку профспілок Євромайдану

Що ж, вчинок гідний чоловіка. Правда, у Кличка захистити свою колегу по фракції вдалося, б, мабуть, ефектніше. Також – «сродний труд».

comments powered by HyperComments