У Львові фірма нардепа регіонала зруйнувала будівлю шпиталю Андрея Шептицького

Катерина Поліщук  |  Субота, 11 січня 2014, 13:40
Львів втратив ще одну пам’ятку архітектури місцевого значення. Екскаватором зруйнували будівлю з якої починав свою роботу український шпиталь «Народна лічниця» заснований Митрополитом УГКЦ Андреєм Шептицьким. ТОВ «Розвиток нерухомості» розчистив ділянку від історичних будівель щоб почати будівництво елітної багатоповерхівки. Зараз там триває пікет пам’яткоохоронців, громадських діячів та місцевих мешканців, які намагаються зберегти принаймні те, що лишилось.
У Львові фірма нардепа регіонала зруйнувала будівлю шпиталю Андрея Шептицького

Екскаватором по історії

Як розповіли місцеві мешканці екскаватор загнали в п’ятницю 10 січня 2014 року близько сьомої зранку, ймовірно, сподіваючись на те, що ніхто не відреагує під час свят. Територію довкола будівель загородили парканом ще раніше. Однак мешканці довколишніх будинків викликали міліцію та журналістів. Щоправда замість того, щоб зупинити руйнацію пам’ятки правоохоронці почали щось з’ясовувати з мешканцями вул. Шептицького,які мешкають трохи вище. А журналістів спочатку на територію взагалі не впускали. Охоронці силою виштовхали фотокореспондента інформагенції Zik, в той час, коли він намагався сфотографувати зруйновану будівлю.

Екскаватор зупинився лише після втручання Андрія Салюка, голови Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури. Щоправда врятувати будівлю повністю  таки не вдалося.

«Ми втратили найстарішу частину історичної будівля збудованої в кінці вісімнадцятого століття з якої почалась народна лічниця митрополита Андрея Шептицького. Це була нововиявлена пам’ятка архітектури. Нова лічниця, яка була збудована 1931 році знаходиться поруч. Натомість екскаватором зруйнували одне крило саме найдавнішої споруди», - розповів Андрій Салюк.

 Нема документів – нема пам’ятки

Натомість представник  ТОВ «Розвиток нерухомості», орендаря земельної ділянки на якій розташовані історичні будівлі, запевнив, що в нього немає документів про те, що будівля належала до пам’яток архітектури. Натомість є дозвіл від Держархбудконтролю про початок робіт згідно з проектом. А в проекті передбачено знесення існуючих будівель.

Це підтвердила і  Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради, яка теж приїхала на місце. Однак додала, що 27 листопада 2013 року консультативна рада відділу охорони культурної спадщини та культурних цінностей ЛОДА визначила будинок на вул. Озаркевича, 4а нововиявленою пам’яткою архітектури. А це означає, що тепер вона охороняється відповідно до ст. 14 Закону України «Про охорону культурної спадщини.  І про  такі зміни статусу будівлі   орендаря негайно  повідомили.

«Проект забудови погоджували ще без пам’ятки архітектури,  однак після повідомлення про ново виявлену пам’ятку ТО «Розвиток нерухомості» мало відкоригувати попередні проектні рішення. Ми їх повідомили і попередили, що без змін у проекті вони не мають права розпочинати будь-які будівельні роботи»,– зазначила Лілія Онищенко.

Цікаво ,що  папери на внесення цієї  будівлі  в  державний реєстр пам’яток архітектури  досі перебувають на затвердженні в Києві. Тож, ймовірно, ТОВ «Розвиток нерухомості» скористалось можливістю знести будівлю до її офіційного визнання пам’яткою на державному рівні. Адже під загрозою була реалізація серйозного комерційного проекту побудови елітної багатоповерхівки на Святоюській горі.

Багатоповерхівка для церкви?

Варто зазначити, що для того, щоб отримати цю ділянку в оренду від Львівської  міської ради підприємцям довелось спочатку отримати дозвіл від УГКЦ на будівництво багатоповерхівки. Взамін церква має отримати приміщення у цьому будинку.

Руйнування історичних будівель лічниці митрополита УГКЦ Андрея Шептицького за сприяння його теперішніх наступників неабияк обурило громадськість. Тож сьогодні пам’яткоохоронці, громадські діячі та місцеві мешканці намагались зустрітися з Архиєпископом і Митрополитом Львівським Ігорем Возняком та вимагати щоб він перешкодив «Розвитку нерухомості» руйнувати пам’ятку. Однак його не виявилось на місці. Тож люди зібрались під стінами лічниці та намагались повалити паркан довкола, щоб відкрити шлях до будівель і зупинити подальше їх руйнування. Наразі на місце прибула міліція і намагається врегулювати конфлікт.

Довідка:

Згідно з ухвалою Львівської міської ради № 2377 від 30 травня 2013 року ТОВ «Розвиток нерухомості» отримало 0,45 га на вул. Є. Озаркевича, 4-а в оренду терміном на 10 років для будівництва і обслуговування житлового та офісного комплексу за рахунок земель житлової та громадської забудови за функцією використання – землі змішаного використання (землі комерції та землі житлової забудови).

Засновником ТОВ “Розвиток нерухомості” є “Компанія з управління активами “Крістал ессет мененджмент”. А власником останньої – Валерій Кулаков, довірена особа нардепа від Партії регіонів Володимира Зубика на останніх виборах. Варто зазначити, що у Львові працює кілька компаній, які дотичні до Володимира Зубика, які орендують невеличкі ділянки в елітних районах міста та займаються будівництвом комерційної та житлової нерухомості. Найбільше таких проектів реалізує дочірнє підприємство “Інтергал-Буд” ТОВ “Фірма “Інтергал”.

comments powered by HyperComments