Де тепер чемпіонська молодь «Карпат». Проблеми переходу в дорослий футбол

Дмитро Майстренко  |  Четвер, 9 січня 2014, 16:20
Не перший рік в українському футболі поруч із професійними турнірами, такими як Прем’єр-ліга та Перша і Друга ліги, проходить молодіжна першість. Основним завданням такої системи є підготовка та розвиток молодих і талановитих вітчизняних футболістів, які повинні підсилювати провідні клуби та національні збірні різних вікових категорій. Пропонуємо прослідкувати долю футболістів «молодіжки» львівських «Карпат», які здобували золоті медалі молодіжного чемпіонату України.
Де тепер чемпіонська молодь «Карпат». Проблеми переходу в дорослий футбол

Фото: //fckarpaty.com.ua

Сезон 2009/2010 років став тріумфальним для молодіжного складу «зелено-білих». Тобто найкращі юні футболісти України були у складі львівського клубу. Тоді вони могли очікувати від свого майбутнього запрошення до команд найвищого рівня. Та все виявилося інакше.

Минуло не багато – не мало три роки, і до команд рівня Прем’єр-ліги потрапив лише один гравець. Це Юрій Габовда, який захищає кольори сімферопольської «Таврії». Команди, що переживає далеко не найкращі часи.

Ще четверо потрапило до першої команди «Карпат». Та їх побачити на полі можна дуже рідко. Мисак, Мартинюк, Озарків, Гудима зазвичай «гріють місце» на лаві запасних, і навіть на заміну рідко виходять. Єдиний, хто може похвалитися тим, що скоштував смаку матчів найвищого українського дивізіону може похвалитися Ярослав Мартинюк, що декілька разів виходив на заміну у матчах Прем’єр-ліги. Решта ж навіть такого шансу не отримували.

Основна ж кількість гравців «чемпіонського складу» продовжили свої кар’єри у клубах нижчих дивізіонів та колективах рівня обласних ліг. Для любителів вичерпної та наочної статистики подаємо список команд, за які виступають чемпіони молодіжної першості.

Воротарі:

Роман Мисак (22 роки) - "Карпати"  (УПЛ)

Юрій Мартищук (27 років) - "Чорноморець" (м)

Андрій Новак  (25 років) - "Нива" Т (1 ліга)

Іван Піцан  (23 роки) - ва, останній клуб ФК "Львів"

Захисники:

Степан Гірський  (23 роки) - "Нива" Т(1 ліга)

Володимир Бідловський  (25 років) - ПФК "Олександрія"(1 ліга)

Андрій Сагайдак  (25 років) - "Динамо" Хм(2 ліга)

Андрій Гурський  (25 років) - ва, останній клуб "Гомель"(Білорусь)

Олег Тарасенко (23 роки) - "Буковина" (1 ліга)

Володимир Підвірний  (23 роки) - "Зоря" Г (1 ліга Львівщини)

Півзахисники:

Ярослав Мартинюк (24 роки) - "Карпати"  (УПЛ)

Ігор Озарків (21 рік) - "Карпати"  (УПЛ)

Ігор Тістик (24 роки) - "Геліос"  (1 ліга)

Ярослав Сворак (24 роки) - ва, останній клуб "Славія-Мозирь"  (Білорусь)

Ярослав Куцяба (24 роки) - "Гірник" С  (Прем'єр ліга Львівщини)

Антон Луцик (26 років) - "Карпати" К (Вища ліга Івано-Франківської області)

Нападники:

Володимир Гудима (23 роки) - "Карпати" (УПЛ)

Юрій Габовда (24 роки) - "Таврія" (УПЛ)

Юрій Фурта (25 років) - "Десна" (1 ліга)

Павло Гордійчук (23 роки) - "Оболонь-Бровар" (2 ліга)

Олексій Омельченко (24 роки) - "Сталь" Д (2 ліга)

Олексій Родевич (25 років) - "Карпати" К (Вища ліга Івано-Франківської області)

Як бачимо, пересічному вболівальнику наведені прізвища не завжди знайомі. А це гравці, які свого часу виявилися найбільш здібними футболістами молодіжної першості. У цьому випадку постає питання, як зробити перехід від молодіжної першості до дорослого футболу не таким болючим. Тому що втрата цілого складу команди, коли жоден гравець не пробивається до провідних  клубів, насторожує.

У цьому випадку варто поглянути на команди європейських як провідних, так і слабших чемпіонатів. Де молоді гравці отримують бодай шанс заграти за основу. І результати, як то кажуть, не змушують чекати. Манчестерський вундеркінд Янузай. Хлопчині 17 років, а за його контракт вже борються топ-команди. Чи ви можете собі таке уявити в Україні?

Ще один приклад, вже ближчий, український. Сергій Рибалка і Владислав Калітвінцев - вихованці динамівської футбольної школи. Зараз виступають на правах оренди в чеському «Словані» з міста Ліберець. Сергій за рік оренди (за тиждень саме буде рік)  став лідером команди, а Владислав за півроку – одним з важливих гравців чеського клубу. Як же складалися їхні долі в «Динамо»? Хлопці грали переважно за молодіжний склад. Тепер порівняємо досягнення команд. «Слован» пробився до 1/16 фіналу Ліги Європи. Так само й київський клуб. Так, хіба українські футболісти гірші за дорогих легіонерів «Динамо»? Результат свідчить, що ні. До того ж, Олегові Блохіну перед кожним матчем не вистачає гравців з українським паспортом, а українці в Європі славлять чеський клуб.

Який з цього можна зробити висновок? А він дуже простий. Тренерам, котрі працюють з українськими командами, варто просто більше довіряти молодим гравцям. І не обов’язково у збиток команді. Чудовий у цьому плані приклад - нинішні «Карпати», яким перед початком сезону пророкували неминучий провал, тому що у складі львівської команди багато молодих футболістів. Після першої половини сезону команда не те, що впевнено досягає задачі лишитися у Прем’єр-лізі, так ще й підготувала гравців для молодіжної збірної. А ще один (Валерій Федорчук) отримував навіть виклик до національної команди Михайла Фоменка.

Лишається сподіватися, що змагання серед молоді у найближчому майбутньому матимуть вищий коефіцієнт корисної дії. І талановиті українські футболісти зможуть радувати вболівальників своєю грою на найвищому рівні. І нововведення від УЄФА у формі молодіжної Ліги чемпіонів для України також матимуть позитивний ефект, а не лише для «галочки» будуть проведені. А гравці зможуть заграти на «мільйонну ціну» не лише у випадку, коли поїдуть у молодому віці за кордон, але  й коли виступатимуть за вітчизняні клуби. А тренерам українських грандів не доведеться ламати голову, де набрати українців у своєму складі для наступного матчу.

comments powered by HyperComments