Активістам Євромайданів надаватимуть безкоштовну юридичну допомогу

Наталі Істоміна  |  Субота, 4 січня 2014, 22:38
Вчора у Львові презентували новий проект об’єднання „Сили людей” – мережу „СВОЇ”. Одним із напрямків роботи мережі є надання юридичної допомоги учасникам Євромайданів. Координацію діяльності мережі „СВОЇ” здійснює штаб, який і виконує цей напрям роботи.
Активістам Євромайданів надаватимуть безкоштовну юридичну допомогу

    Юридичний напрям реалізується шляхом консультування усіх членів мережі, представництво адвоката в судах, миттєве прибуття на місце затримання для забезпечення дотримання прав затриманих членів мережі „СВОЇ”.

    Уляна Пак, юрист координаційного центру надання адвокатської допомоги учасникам Євромайдану, розповіла, що зважаючи на досвід юристів столиці, львівські юристи вирішили об’єднатися, щоб надавати допомогу активістам Євромайдану. Центр правового захисту налічує 40 адвокатів, які завжди готові допомагати.

    „У Львові проблеми з владою не є надто масовими і люди бояться безкоштовної допомоги. Вони думають, що якщо щось безкоштовне, значить воно не дуже якісне. Хоча хочу зазначити, що багато відомих адвокатів мають саме такий досвід роботи” – зазначила юрист.  Ідея видається досить вдалою, якщо справді пощастить  об’єднати зусилля. Юристи готові допомогти і вони чекають звернень людей. Можливо, добре, що наразі  їх немає, тому що права активістів Євромайдану не порушують масово. Є кілька прецедентів, однак вони не є надто поширені  [- йдеться саме про Львівщину, а не цілу Україну - Ред.].  „Проте, ми відкриті і чекаємо звернень” – запевняє Уляна.

    Юрист розповідає, що коли не буде активної адвокатської роботи, тоді можлива інформаційна або консультаційна робота. „Можливо, перейдемо в інше русло роботи. Проте, ми переконані, що кваліфікована юридична допомога потрібна. Одним із результатів спільної роботи юристів було спільне звернення до правоохоронців та суддів, яке ми поширили через ЗМІ. Ми нагадали їм, що вони стоять на стороні прав і свобод громадян і впершу чергу вони повинні бути неупередженими і що вони повинні нас захищати, а не ми повинні захищатися від їхнього свавілля” – резюмувала правозахисниця.

    Окрім юридичного напряму штаб має ще два напрями роботи: інформаційний та мобілізаційно-комунікаційний.

    Інформаційний напрям здійснює оперативне інформування ЗМІ про затримання чи застосування репресій щодо будь-кого із мережі „СВОЇ”.  До нього також належить  підготовка прес-матеріалів та тиражування анонсів і релізів.

   Мобілізаційно-комунікаційний напрям передбачає миттєве інформування всіх членів мережі про негаразди учасників та мобілізацію „СВОЇХ” для захисту затриманих учасників мережі.

 

 

comments powered by HyperComments