Львів’яни впевнено розбираються із білорусами, а сумчани влаштовують «валідольний» півфінал

Дмитро Майстренко  |  Субота, 31 серпня 2013, 12:42
Місцева команда «Кажани-Барком» без зайвих нервів виявилася сильніша за білоруський «Марко», котрий перемогла з рахунком 3:0. А «Хімпром-СумДу» в драматичному матчі таки зуміли вирвати перемогу в «Фаворита» з рахунком 3:2.
Львів’яни впевнено розбираються із білорусами, а сумчани влаштовують «валідольний» півфінал

«Кубок Лева» – турнір, що дуже насичений матчами. Організатори заходу обрали тику форма проведення, що командам доведеться зіграти по 5 матчів всього за три дні. Тобто у перші два дні команди проводили по дві гри на день. Це не дуже простий графік.

Якщо детальніше щодо регламенту, то спочатку команди створили групу, де провели одне коло. На стадії групового етапу команди розігрували місця для того, щоб визначити суперників у півфіналах. Так, команда, що посяде перше місце, у півфіналі зустрінеться із командою, котра займе четверте місце. І відповідно така ж схема із командами, що посядуть друге та третє місця. Тобто за регламентом турніру колектив, що навіть програє всі матчі в групі, ще матиме шанс на загальну перемогу в кубку.

На стадії групового етапу чемпіонську гру показали волейболісти із Сум. Вони у трьох зустрічах впевнено переграли своїх суперників, здобувши максимальну кількість очок. І саме «Хімпром» посів першу сходинку в групі. Слідом за ними розташувалися львівські «Кажани-Барком». Місцеві волейболісти поступилися сумчанам і оступилися у матчі із «Фаворитом», набравши у підсумку 5 очок. Третіми стали білоруські гості із Вітебська «Марко» і останнім лубенський «Фаворит».

«Кажани-Барком» (Львів) – «Марко» (Вітебськ) 3:0

Першими на паркет спорткомплексу «Галичина» з’ясовувати, хто гратиме у фіналі, вийшли господарі турніру «Барком» і гості з Білорусі «Марко». Перші дві партії команди провели рівно. До останнього розіграшу не було зрозуміло, хто переможе. Не завжди впевнена гра львів’ян «на блоці» та в захисті змушувала їхнього наставника Віктора Михальчука підриватися на ноги й емоційно роз’яснювати помилки своїм підопічним. Та першу партію «Кажани» таки зуміли довести до перемоги із рахунком 25:22.

//portal.lviv.ua

У другій частині гри білоруська команда не хотіла поступатися господарям турніру. Хоча львів’яни з першого розіграшу намагалися лідирувати у партії, та гравцям «Марко» вдалося наприкінці рахунок зрівняти і навіть вийти вперед – 18:19. Здавалося, що білоруси можуть здобути перемогу в цій партій, адже вони зробили ривок у рахунку і мали психологічну перевагу. Але стійкішими виявилися львів’яни. Вони витримали удар і зуміли дуже непросту партію довести до переможного кінця з рахунком 25:23.

На третю партію білоруські волейболісти вийшли якимись приреченими. Їм уже не вдавалося нав’язати боротьбу. І львівський волейбольний клуб легко здобув перемогу в партії з рахунком 25:13. «Кажани» від самого початку вийшли вперед і не дозволяли гостям навіть наблизитися в рахунку до себе, з кожним розіграшем лише збільшуючи свою перевагу.

Отже, як і на стадії групового етапу, «Барком» сильніший за білоруський «Марко», двічі перемігши гостей із Вітебська з рахунком 3:0. Таким чином «Кажани» стають першим фіналістом, що побореться за Кубок Лева.

«Хімпром-СумДу» (Суми) – «Фаворит» (Лубни) 3:2

Справжню драму розіграли учасники другого півфіналу. Щоб визначити фіналіста, гравцям команд «Хімпром-Суми» та «Фаворит» довелося зіграти всі п’ять партій. Цікавий факт, що спочатку на «Кубок Лева» повинен був приїхати другий склад сумської команди. Але перед початком турніру вирішили таки привезти до Львова основний склад, котрий у перші два ігрових дні ще не знає гіркоти поразки.

У першій партії команди майже до кінця в рахунку йшли стремено в стремено. Суперники відпускали один одного максимум на 2-3 очки, але потім обов’язково рахунок зрівнювали. Лише наприкінці партії, коли волейболісти із Лубен відірвалися на 4 пункти (рахунок 19:23), стало зрозуміло, хто переможе у цій партії. Так воно і сталося – «Фаворит» святкував перемогу в першій партії з рахунком 21:25.

У другій партії ситуація була схожа. «Фаворит» десь трохи більше мав бажання перемогти, і це втілилося в невеличку перевагу полтавчан. «Хімпром» вирівняти гру в партії зумів лише ближче до середини. Навіть вперед у рахунку вдалося вийти гостям із Сум – 13:12. Але це була швидше випадковість. Тому що гравці «Фаворита» більшого не дозволили своїм суперникам, і впевнено довели партію до переможного рахунку 18:25, а матч ­– до 2:0.

Наступна партія могла стати останньою в разі перемоги «Фаворита». І це, можливо, де в чому зіграло злий жарт із волейболістами з Лубен. Вони, мабуть,  уже повірили у свою перемогу і дозволили собі трішки розслабитися. І цією розслабленістю скористався «Хімпром» сповна. Як і попередні дві партії, команди рівненько йшли в рахунку впродовж майже всієї партії. Але під завісу волейболісти із Сум зуміли вирватися в рахунку аж на чотири очки і зробити рахунок у партії 18:23 на свою користь. Але «Фаворит» не склав руки і зумів навіть зрівняти рахунок – 23:23. Та, на більше їх не вистачило. Волейболісти із Сум пересилили себе і суперника і довели партію до перемоги – 25:23.

Хоча «Фаворит» програв третю партію, у гравців цієї команди залишалися ще два шанси завершити матч з позитивним для себе результатом. Натомість волейболістам команди «Хімпром» потрібно було в четвертій партії обов’язково перемагати, щоб сподіватися на загальну перемогу в матчі й вихід у фінал. І саме перемога у попередній партії додала впевненості сумській команді. Гравці «Хімпрому» від  першої подачі захопили ініціативу в партії і не відпустили її аж до останнього розіграшу. У підсумку маємо 25:18 у четвертій партії, і 2:2 – у матчі.

Все повинно було вирішитися в останній п’ятій партії. І перед нею вже явна психологічна перевага була на боці сумчан, котрі зуміли відіграти дві програні перші партії і були на моральному піднесенні. Гравці «Хімпрому» і провели п’яту партію за сценарієм четвертої. Потужний і впевнений старт, перевага в 3-4 очки і професійне доведення здобутої переваги до логічного кінця – 15:11 на користь «Хімпром-СумДУ».

У підсумку бачимо, що волейболісти із міста Суми проявили справжній бійцівський характер і таки зуміли вирвати перемогу в «Фаворита», що, можливо, приберігав сили на плей-офф, не викладаючись на повну в матчах групового етапу.

У матчі за третє місце зустрінуться команди «Марко» та «Фаворит». А у фіналі «Кубка Лева» за трофей поборються «Кажани-Барком» і «Хімпром-СумДу».

comments powered by HyperComments