Пошуковці просять правоохоронців відкрити кримінальне провадження по масовому похованню жертв НКВД, яке знайшли Львівщині

Катерина Поліщук  |  Понеділок, 26 серпня 2013, 17:52
Директор комунального підприємства Львівської обласної ради «Доля» Святослав Шеремета звернувся до прокуратури Львівщини, СБУ та МВС з проханням відкрити кримінальне провадження щодо останків 23 тіл арештантів Дрогобицької тюрми, які віднайшли пошуковці КП «Доля». Історики стверджують - це жертви політичних репресій, яких у червні 1941 року, під час наступу німецько-фашистських військ, вбили втікачі-енкаведисти.
Пошуковці просять правоохоронців відкрити кримінальне провадження по масовому похованню жертв НКВД, яке знайшли Львівщині

«Тіла  дуже погано збереглися через те, що були засипані вапном. Внаслідок дії вапна кістки стали надто крихкими, - каже Ярослав Онищук, доцент історичного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка, заступник директора КП ЛОР «Доля». - Очевидно, що останки належать пересічним громадянам. Про це свідчить взуття, віднайдене нами в могилі – чоботи, черевики і навіть калоші, й яке добре збереглося. Віднайдено також і рештки цивільного одягу. Однозначно, це не військове поховання»

Поховання знайшли в урочищі Тептюж, що на території Модрицької сільської ради Дрогобицького району. В розкопі розміром 10х6 метрів покоїться 23 останки людських тіл, які покладені у 6-ти подвійних трунах, решта – в одинарних. В усіх із віднайдених останків розтрощені черепи, поламані щелепи, вибиті зуби. Ймовірно, людей били прикладами гвинтівок або іншими тупими предметами. Науковець припускає, що останки належать людям, які були арештантами Дрогобицької  тюрми й у червні 1941 року, коли почався наступ німецько-фашистських військ, їх було вивезено й холоднокровно вбито.

«Можливо, в’язнів повбивали ще в тюрмі, а тіла вивезли в урочище і засипали вапном», – припускає Ярослав Онищук. Підтверджує це припущення також історик Богдан Лазорак.  За його словами про поховання пам’ятали старожили навколишніх сіл. «Дівчина-підліток із родини Веселих у липні 41-го пасла худобу в урочищі Тептюж і випадково натрапила на людські тіла, що лежали поміж фундаментами зруйнованої нафтовидобувної споруди й були прикриті ліщиною. Під наглядом німецьких військових було проведено упізнання загиблих. Та громада не упізнала нікого з покійних. Тож тіла захоронили в урочищі, а не на сільському цвинтарі. Інформацію про похорон було опубліковано в тодішній газеті «Вільне слово», – сказав Богдан Лазорак.

Директор КП ЛОР «Доля» Святослав Шеремета звернувся до прокуратури Львівщини, СБУ та МВС з проханням відкрити кримінальне провадження щодо знахідки людських останків в урочищі Тептюж.  За його словами кримінальне провадження дасть можливість провести судово-медичну експертизу останків та, можливо, їх ідентифікувати.

Нагадаємо, КП ЛО «Доля» спеціалізується на пошуку поховань учасників національно-визвольних змагань та жертв воєн, депортації та політичних репресій. Підприємство здійснює розкопки, дослідження, ідентифікацію решток та впорядкування могил. Цього разу археологи КП ЛОР «Доля» досліджували поховання в урочищі Тептюж, що на території Модрицької сільської ради Дрогобицького району.

comments powered by HyperComments