На конгресі СКУ Володимир В’ятрович доповів про стан досліджень Голодомору

Наталя Істоміна  |  П'ятниця, 23 серпня 2013, 10:15
У рамках X Світового конгресу українців відбулася третя тематична сесія приурочена до 80-річчя Голодомору. Мета сесії – збереження пам’яті про голод задля того, щоб подібне не повторилося в історії людства. Разом із низкою почесних гостей конгрес відвідав відомий історик Володимир В’ятрович.
На конгресі СКУ Володимир В’ятрович  доповів про стан досліджень Голодомору

Поважний гість відомий як науковець, публіцист, дослідник історії визвольного руху і громадський діяч. Володимир Михайлович  обіймає посаду голови вченої ради Центру досліджень визвольного руху (Львів) і є членом наглядової ради музею «Тюрма на Лонцького».

Володимир В’ятрович розповів про джерела, з яких ми можемо дізнатися всю правду про Голодомор 1932 -1933 рр. У максимально стислий час історик представив публіці масу джерел, які допоможуть фахово і аргументовано висвітлювати тему терору 30-х рр.

Серед джерельних даних, про які повідомив науковець, є такі праці як „Збірник з архівів комуністичних спецслужб”, „Анотований покажчик документів про Голодомор в архіві СБУ”, „Матеріали комісії Джеймса Мейса”, „Документи італійського консульства у Харкові”, „Документи Ватикану”. Кожне з цих видань є надзвичайно цінним і висвітлює тему геноциду з усіх сторін. Зокрема, збірка „Документи Ватикану” відтворює бачення голоду з точки зору іноземців англійською мовою.  „Анотований покажчик документів про Голодомор в архіві СБУ” є книгою на 400 сторінок і містить виключно перелік документів, які можна взяти в архіві СБУ.

Володимир В’ятрович також представив дослідження закордонних істориків про Голодомор. Науковець зазначив, що поняття геноцид в юридичний обіг ввів Рафаель Лемкін. Його книга була видана у 2008 році Міжнародним благодійним фондом «Україна 3000». В свою чергу, Норман Наймарк у своїй праці обґрунтував уявлення про Голодомор як один із геноцидів Сталіна, який був здійснений на території підконтрольній радянській владі.

Окрім документів та досліджень іноземних істориків, правда про Голодомор доступна у документальних виставках, фільмах, історичних дослідженнях українських науковців, а також у матеріалах, які дають юридичну оцінку цьому явищу.

Модератор заходу слушно зазначив, що Володимир В’ятрович презентував зброю, яка знадобиться в інформаційній роботі. Сам же історик зазначив: „Інформаційна робота повинна розгортатися вже відтепер”.

comments powered by HyperComments